Meny

– Folk er klin gærne etter Pushwagner

Kunstneren Hariton Pushwagner (Terje Brofos) fotografert i 2010. Foto: Aleksander Andersen / Scanpix

– En kar i Stavanger bestilte flyttebil for å få fraktet bildet han kjøpte av meg uten å ha sett det, forteller en selger.

(Kapital): Kunstneren Pushwagner døde som kjent i vår i en alder av 77 år. Han hadde levd et hardt liv med store svingninger. De siste årene solgte kunsten hans som hakka møkk, og det til tross for store opplag.

Stående rekord i auksjonsmarkedet er, ifølge Kapital, 250.000 kroner for et maleri, mens rekorden for et trykk ligger på 85.000 kroner. I førstehåndsmarkedet har det etter det Kapital kjenner til blitt solgt malerier for opptil 350.000 kroner, og trykk – med opplag på 350 eksemplarer – for opptil 200.000 kroner.

Pushwagner foran Pushwagner-veggen i Haugesund i 2011. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

Kapital har nå tatt temperaturen på omsetningen av Pushwagners kunst på Finn.no. Magasinet har vært i kontakt med flere selgere. Det er ingen eksperter som vurderer kunsten som legges ut for salg på Finn. Ingen av selgerne vil stå frem med navn.

– Jeg selger stort sett Pushwagner-kunst til folk i storbyer. Folk er klin gærne. En kar i Stavanger bestilte flyttebil for å få fraktet bildet han kjøpte av meg uten å ha sett det, forteller en selger som holder til i Oslo og ønsker å være anonym.

Kapital kan fortelle at han har samlet på Pushwagner-kunst i 15 år og har solgt endel underveis, både via Finn.no og direkte til folk som har tatt kontakt.

Les også: Finner ingenting å bruke en milliard på

Det har ikke vært noen spesiell økning i publiserte annonser i etterkant av Pushwagners dødsfall, opplyser Kristina Eia Kirkholm. Hun er PR- og informasjonssjef i Finn.no.

– Vi så en økning i antall søk, men dette har lagt seg ned mot normalen igjen, om enn på et bittelitt høyere nivå. Det høyeste annonsenivået var 24. og 25. april, deretter har det stabilisert seg på samme nivå som tidligere, sier Eia Kirkholm til Kapital.

(Saken fortsetter under)

Skur 13 på Filipstad i Oslo ble i 2016 dekorert med Pushwagners verk. Pushwagner spesiallaget motivet "Movement" for skuret i samarbeid med Fineart. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

I forrige utgave skrev Kapital at Blomqvist Kunsthandel skulle selge en mappe Pushwagner-trykk bestående av 21 arbeider fra 1980. Det tiåret regnes som kunstnerens kanskje beste periode. I forkant var arbeidene fra «En dag i familien Manns liv» til sammen vurdert til 250.000 til 350.000 kroner. Det vil si fra 12.000 til 17.000 kroner pr. trykk. Mappen ble solgt for 300.000 kroner. Omkostninger kommer i tillegg.

Les også: Slik vet dere at dere har problemer med «skygge-it»

Saken er opprinnelig publisert på Hegnar.no

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært