Kronprinsessen tar Litteraturtoget til sjøs

Kronprinsesse Mette-Marits egne anbefalinger i hylla i Litteraturtoget, med 2015s favorittbok, Philip Roths Amerikansk Pastorale. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Kronprinsesse Mette-Marits egne anbefalinger i hylla i Litteraturtoget, med 2015s favorittbok, Philip Roths Amerikansk Pastorale. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Relasjoner» er årets tema når kronprinsesse Mette-Marit inviterer forfattere og folk til litterære møter på tog, stasjoner og Lysefjorden kommende uke.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Årets litteraturtog starter onsdag klokka 12, der fjorårets reise avsluttet, i Kristiansand. Det begynner med skrivekurs på Fiskå skole, der Mette-Marit Tjessem Høiby tråkket sine ungdomsskolesko.

Toget triller derfra etter et par timer og inn for stopp i Marnardal i Vest-Agder, der det er åpent for besøk i bokvognen. Første arrangement for publikum med prat rundt relasjoner, blir i Mandal på kvelden, der kronprinsesse Mette-Marit introduserer samtalen mellom forfatter Dag Solstad og Alf van der Hagen på Kulturhuset Buen.

Spesielt år

Litteraturtoget er blitt kronprinsessens hjertebarn, og det femte arrangementet blir spesielt på flere måter. Fra 26. april i fjor ble hun ambassadør for norsk litteratur i utlandet, i forbindelse med at Norge skal være gjesteland under bokmessen i Frankfurt i Tyskland i 2019. Derfor er det i år ekstra interesse fra tysk presse, og flere tyske journalister er med på togreisen i år.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Også nytt av året er en fergetur, som finner sted torsdag kveld, når toget har nådd endestasjonen Stavanger. Om kvelden går kronprinsessen om bord i MS Sandnes med kurs for Lysefjorden og Preikestolen.

De prisvinnende forfatterne Carl Frode Tiller og Jostein Gaarder skal være med i samtaler om relasjoner til naturen. Ved Slottet opplyser de til NTB at alle billetter til arrangementet ble revet vekk på en dag da de ble lagt ut.

Nært

De samtalene og møtene kronprinsesse Mette-Marit ikke selv leder, skal hun introdusere og oppsummere. Fra tidligere år er erfaringen at arrangementene blir engasjerte og nære, ofte veldig emosjonelle. Programmet tyder på at de kan bli det i år også.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidlig torsdag er toget innom Egersund. Der skal kronprinsessen ha samtale med Monica Isakstuen, som mottok Brageprisen i 2016, for «Vær snill med dyrene», en bok om skilsmisse og barnefordeling. Senere stopper toget på Ogna i Hå kommune, der lyrikeren og psykologen Helge Torvund skal ha samtale med Fredrik Wandrup.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Litteraturtoget er et samarbeid med NSB og Deichmanske bibliotek der målet er å skape leselyst og leseglede, med mottoet «det fins en bok for alle». Det har tidligere år vært kritisert for å ikke egentlig skape så mye ekstra leselyst, og kronprinsessen uttalte ærlig i 2016 at hun ikke kan si om målet er nådd, men at hun håper de bidrar til en debatt rundt litteratur.