Harvey Weinstein siktet for voldtekt – løslatt mot kausjon

Harvey Weinstein blir ført ut av politistasjonen på Manhattan i New York i håndjern, kort tid etter at han fredag morgen lokal tid meldte seg for politiet.
Harvey Weinstein blir ført ut av politistasjonen på Manhattan i New York i håndjern, kort tid etter at han fredag morgen lokal tid meldte seg for politiet. Foto: Andres Kudacki / AP

Harvey Weinstein er siktet for voldtekt og flere andre seksualforbrytelser. Under et rettsmøte fredag ble det avgjort at filmprodusenten løslates mot kausjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Den siktede brukte sin posisjon, penger og makt til å lure unge kvinner inn i situasjoner hvor han kunne misbruke dem seksuelt, sa aktor Joan Illuzzi-Orbon under rettsmøtet på Manhattan i New York fredag, i forbindelse med arrestasjonen av filmprodusenten Harvey Weinstein.

Weinstein ble fredag morgen lokal tid pågrepet etter at han meldte seg for politiet i New York. Han er siktet for voldtekt, kriminell seksuell handling, seksuelt misbruk og seksuell trakassering overfor to kvinner. Hendelsene fant sted i 2004 og 2013.

Løslates mot kausjon

Under rettsmøtet ble det avtalt at Weinstein løslates mot en kausjon på 1 million dollar, og under forutsetning av at han vil gå med elektronisk fotlenke og at han ikke reiser utenfor delstatene New York og Connecticut.

Han tok ikke stilling til skyldspørsmålet, noe som er vanlig på dette stadiet i kriminalsaker i New York. Filmprodusentens advokat Benjamin Brafman sier at Weinstein vil erklære seg ikke skyldig når den tid kommer.

– Vi vil handle raskt for å avvise disse beskyldningene. Vi mener at de er helt feil og at de ikke støttes av bevisene som foreligger, sa Brafman til reportere utenfor rettslokalet.

Etter rettsmøtet forlot Weinstein bygningen gjennom en bakdør.

Flere søksmål

Ifølge politikilder AP har snakket med, er siktelsen om kriminell seksuell handling relatert til utsagn fra Lucia Evans om at Weinstein tvang henne til å utføre oralsex på ham på hans kontor i 2004. Den tidligere skuespilleren var en av de første som sto fram med beskyldninger mot filmprodusenten i fjor høst. Evans bekrefter overfor The New Yorker at hun politianmelder Weinstein.

Voldtektssiktelsen dreier seg om en hendelse i 2013, og omfatter et annet offer som hittil ikke har stått fram offentlig, ifølge APs kilder.

Samtidig står Weinstein også overfor en rekke private søksmål.

Nekter for sex uten samtykke

Høsten 2017 sto en lang rekke kvinner fram og anklaget Harvey Weinstein for seksuelle overgrep, trakassering og upassende oppførsel. Anklagene ble startskuddet for metoo-kampanjen som har bidratt til avsløring av trakassering og overgrep i en lang rekke land.

Weinstein har selv gjentatte ganger nektet for å ha hatt sex med noen uten deres samtykke.

Skuespiller Rose McGowan var en av de første som sto fram med anklager mot Weinstein i fjor høst. Hun hevder at Weinstein voldtok henne for 20 år siden.

Torsdag kveld, etter at nyheten om at Weinstein ville melde seg for politiet hadde blitt kjent, sa hun til AP at hun ikke tør å glede seg helt enda.

– Rettssystemet er veldig flyktig. Jeg håper at det fungerer i dette tilfellet, for alt er sant. Ikke noe av det skjedde med samtykke, sa McGowan.

– Jeg håper dette gir håp til ofre og overlevende over alt, at vi er ett steg nærmere å få rettferdighet. Én seier er en seier for oss alle, sa skuespilleren.

Personvernpolicy