NRK-streiken over etter åtte dager

NRK-streiken er over. Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen og NRK-journalistenes streikegeneral Richard Aune møter pressen onsdag kveld.
NRK-streiken er over. Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen og NRK-journalistenes streikegeneral Richard Aune møter pressen onsdag kveld. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Partene i NRK-konflikten kom onsdag til enighet og både penger og prinsipper. Dermed er NRK-streiken over, og ved midnatt starter sendingene igjen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen lovet noe humoristisk onsdag kveld at ingen NRK-journalister som i pur glede kommer løpende til Marienlyst før den tid vil bli nektet adgang til arbeidsplassen. Men først ved midnatt kommer den første nyhetssendingen.

Eriksen stilte sammen med NRK-journalistenes fagforeningsleder, Richard Aune, i TV-resepsjonen på Marienlyst og kunngjorde at de hadde kommet til en enighet om årets lønnsoppgjør.

– Vi har fått gjennomslag for alle våre tre hovedkrav. Vi har fått en forsikring om at vi skal sikres kompetanse også i framtida, vi har fått inn i avtaleteksten at tilkallingsvikarer skal likebehandles med fast ansatte når lønn skal fastsettes, og vi har fått et lønnstillegg på 18.100 kroner, sa Aune.

Les også: Forbrukerrådet med kalddusj til misfornøyde lisensbetalere

Fakta om NRK-avtale

* Streiken blant NRKs journalister ble avblåst onsdag kveld.

* Avtalen innebærer at journalistene får et generelt tillegg på 2,8 prosent per 1. juni, minimum 18.100 kroner.

* Det avsettes en pott på 500 kroner per NJ-medlem til lokale forhandlinger.

* Tilkallingsvikarer likebehandles og lønnes på samme måte som fast ansatte.

* Journalistene skal få nødvendig kompetanseheving.

* Ulempesatsene øker med 2,8 prosent.

* Ordningen med fri lisens for ansatte i NRK blir avviklet. Dette kompenseres med at grunnlønnen for alle økes med 2.970 kroner, gjeldende fra 1. juli 2018.

* Utdanningstillegget økes til 3.000 kroner per 30. studiepoeng.

* Minstelønnssatsene økes med 20.970 kroner.

(Kilde: Spekter , Norsk Journalistlag )

Jubel

Han hevdet at lønnstillegget vil bidra til å ta inn noe av lønnsetterslepet til sammenlignbare grupper i andre medier. Det utløste jubel og applaus fra streikende medlemmer som overvar den improviserte pressekonferansen.

NRK-profil Jarle Roheim Håkonsen mener streiken var helt nødvendig for å få gjennomslag for journalistenes krav.

– Sjefene her sier at uten oss i streik hadde vi ikke fått dette. Vi har hatt så mye vind i ryggen fra folk, sykt bra streikevilje og godvær og alt. Men det er jo synd at vi må skuffe publikum og holde på på denne måte, helst skulle vi vært det foruten, sier han til NTB.

Les også: Under halvparten støtter NRK-streiken

Innenfor rammen

Kringkastingssjefen understreket på sin side at beløpet er innenfor rammen som frontfagsoppgjøret har satt for lønnsøkning i år, men at innretningen er noe annerledes. Han har siden streiken brøt ut, kategorisk avvist å gi et lønnstilbud som vil gjøre lisensbetalte journalister i statskanalen lønnsledende i Norge.

– Vi har funnet en løsning som er god for begge parter. Den totale løsningen avtalen innebærer, er jeg veldig glad for. Dette er en god kveld for både ansatte, NRK, ledelsen og publikum, sa kringkastingssjefen.

Les også: 4.000 fulgte NRK-journalistenes bryllupssending

– God Dagsrevy

Streiken avsluttes altså formelt ved midnatt, og Eriksen regner med at det vil ta noen timer før alt er oppe og går for fullt.

– Men jeg tror jeg kan garantere en rimelig god Dagsrevyen torsdag kveld.

Både Aune og Eriksen sier de gjerne skulle vært streiken foruten.

– Men vi unngikk den ikke, og, og da var konflikten et faktum. Det var en lovlig konflikt i et hovedoppgjør, og vi har brukt disse dagene på å finne en løsning som både ivaretar NRKs hensyn og de ansattes hensyn, sa NRK-sjefen.

Les også: NRK mister seere og avviser påstand om streikebryteri

17. mai og bryllup

Eriksen fikk også spørsmål om hvordan det var å måtte overlate 17. mai og det britiske prinsebryllupet til TV 2.

– Det er alvorlig for NRK å skuffe publikum, men jeg krever greit med at TV 2 fikk de tallene. Vi håper – og skal kjempe for – å få tilbake de seerne og lytterne vi har mistet.

Pressekonferansen ble flere ganger avbrutt av applaus. Og etterpå, mens streikevaktene pakket ned standen, vanket det klemmer og high five. Noen hadde tatt av seg den røde streike T-skjorta, mens andre fortsatt hadde den på.