Fortsatt ingen tegn til løsning på NRK-konflikten

Streikende NRK-journalister utenfor radiohuset på Marienlyst.
Streikende NRK-journalister utenfor radiohuset på Marienlyst. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter ni dager er det fortsatt ingen tegn til at NRK-streiken går mot slutten. Men partene holder kortene tett til brystet om eventuelle forhandlinger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Onsdag møttes de streikende NRK-journalistene til streikemøte på Rockefeller. Ifølge leder for journalistklubben i NRK (NRKJ) Richard Aune er det ingen tegn til at streikeviljen er i ferd med å forvitre.

– Det er et pågangsmot blant oss som jeg ikke har sett maken til, sier Aune til NTB.

Han vi imidlertid ikke uttale seg om det er noen kontakt mellom partene. Mandag sa mekler Torkjel Nesheim hos Riksmekleren at døra for nye meklingsmøter holdes åpen.

– Vi kommuniserer ikke om det er kontakt eller ikke. Å si noe om dette vil gjøre forhandlingene vanskeligere, sier NRKJ-lederen.

Torsdag arrangerer Norsk Journalistlag (NJ) et åpent debattmøte om streiken på Youngstorget i Oslo klokken 14.

Aktuelt: Forbrukerrådet med kalddusj til misfornøyde lisensbetalere

Kan skade omdømmet

Stadig flere har påpekt at NRKs omdømme kan bli skadd som følge av streiken. En undersøkelse InFact har gjort for Medier24, viser at 34 prosent ikke savner NRK «i det hele tatt» under streiken, mens bare 18 prosent sier at de savner NRKs tilbud «svært mye».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette bør kringkastingssjefen tenke nøye over. Dette er hans ansvar. Vi trenger en sjef som nå lytter og ikke stiller ultimatumer, sier Aune.

BI-professor Morten Kinander mener tallene er dramatiske.

– Det er verre for NRK enn det jeg hadde trodd, sier han til Medier24.

NRK-journalistene krever at lønnsgapet mellom dem og andre store medieinstitusjoner tettes noe, at tilkallingsvikarer får samme lønn som andre og at NRK forplikter seg til å gi sine ansatte nødvendig kompetanseheving.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Undersøkelse: Halvparten av 18-44-åringene savner ikke NRK «i det hele tatt»

SE VIDEO: Her begynner streiken i Dagsnytt:

Sparket etter 19 år

VG kunne onsdag fortelle om en tidligere NRK-ansatt som fikk sparken etter 19 år fordi NRK mente han manglet tilstrekkelig kompetanse. Den tidligere programlederen har nå gått til arbeidsrettssak mot NRK.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aune mener også at argumentet om at NRK-journalister i distriktene tjener bedre enn kolleger i lokale medier, ikke holder vann.

– Vi er et riksmedium og har i 30 år sammenlignet oss med de store medieinstitusjonene. Vi skjønner ikke at den sammenligningen ikke lenger skal gjelde. Det er ikke postnummeret som skal avgjøre hva man skal tjene, sier han.

Aktuelt: Under halvparten støtter NRK-streiken

Ingen avslag i lisensen

Selv om streiken skulle bli langvarig, er det liten grunn for lisensbetalere til å tro at det vil medføre kutt i lisensavgiften, mener Forbrukerrådet.

– En lovlig streik vil vanligvis ikke gi krav på erstatning. Det skal mye til før det kan bli tale om avslag i lisensen. NRK har fortsatt programtilbud, selv om det ikke er fullstendig program, sier leder for forbrukerdialog i Forbrukerrådet, Pia C. Høst, til Kampanje.

Forbrukerrådet har foreløpig ikke registrert noen klager fra seerne som følge av streiken.

Aktuelt: Professor kritisk til NRK-streik