Prins Harry og Meghan Markle ga hverandre sitt ja

Video: Prins Harry og Meghan Markle ble erklært gifte ektefolk lørdag.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Prins Harry har fått sin Meghan Markle. Jubelen brøt løs i gatene i Windsor da paret sa ja til hverandre under bryllupsseremonien i St. George's Chapel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Prins Harry ankom tradisjonen tro kapellet før sin kommende brud, og tok plass sammen med sin forlover, storebror prins William. Brudgommen virket noe nervøs og det ble dermed prins Williams oppgave å lette på stemningen og få prins Harry til å slappe av.

Markle ankom kapellet like før klokka 13, til stor jubel fra de fremmøtte. Hun gikk alene opp første del av kirkegulvet, før prins Charles førte henne til alters og til prins Harry.

Så ble de viet av erkebiskopen av Canterbury, Justin Welb, foran en forsamling på rundt 600 gjester. Da brøt jubelen løs blant de mange som hadde funnet veien til Windsor for å feire begivenheten. En fargerik menneskemengde av briter, amerikanere og også flere australiere, canadiere og andre viftet med flagg, hatter, skjerf og T-skjorter.

Les også: Spår «Meghan-effekt» etter prinsebryllupet

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Brudens far: – Skulle ønske jeg var der

Tre bryllupskaker i prinsebryllupet

Brøt med tradisjoner

På hvert sitt vis brøt prins Harry og Markle med tradisjoner i bryllupsseremonien. Markle lovet ikke å lystre sin ektemann, som kirkens bryllupsløfter tradisjonelt sett sier, og prins Harry brøt med tradisjonen ved å velge å bære giftering.

Dette er ikke vanlig blant mannlige medlemmer av kongefamilien.

Ifølge Kensington Palace er Markles ring av walisisk gull, en gave fra dronning Elizabeth. Prins Harrys ring er i platina, og har en overflate med struktur. Ringene er laget av gullsmedene i Cleave and Company.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den amerikanske biskopen Michael Curry bidro med en utradisjonell 13 minutter lang preken under seremonien. Ifølge nyhetsbyrået AP siterte Curry Martin Luther King jr. i sin tale, hvis hovedinnhold var kjærlighetens kraft.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvis menneskeheten noensinne klarer å fange kjærlighetens energi, vil det bli andre gang at vi har oppdaget ilden, sa han. Curry er en forkjemper for borgerrettigheter i USA, og også for homofiles rettigheter.

Et gospelkor sang under seremonien, noe som heller ikke er vanlig i den britiske kirken

Se hele sermonien i reprise under:

Les også: Skuelystne reiste langveis fra for å være med på prinsebryllupet

Kjolen

Markles kjole, som det var knyttet store forventninger til på forhånd, er laget av den britiske designeren Clare Waight Keller, som er kunstnerisk leder for det franske motemerket Givenchy. Kjolen har båtutringning, lange ermer og et slep.

Ifølge BBC bar Markle dronning Marys tiara, lånt til henne av dronning Elizabeth, og et 5 meter langt slør som var brodert med blomster fra hvert av landene i Det britiske Samveldet. Sløret måtte holdes oppe av to av brudesvennene i Markles brudefølge da hun gikk opp til kapellet. Til sammen hadde Markle ti brudepiker og – svenner, alle barn under 7 år.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Brudebuketten, satt sammen av floristen Philippa Craddock, besto blant annet av blomster håndplukket av prins Harry. Blomsten forglemmegei var en del av buketten, trolig en hyllest til avdøde prinsesse Diana som hadde denne blomsten som sin favoritt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les mer: Markles brudekjole vekker begeistring og forundring

Celebre gjester

Til sammen har Markle ti brudepiker og -svenner, alle barn. Prins William og hertuginne Kates eldste barn prins George og prinsesse Charlotte er blant disse.

Svært mange kjendiser er gjester i seremonien, i tillegg til en rekke medlemmer av den britiske kongefamilien. Oprah Winfrey, Serena Williams, Sir Elton John, George Clooney og David Beckham er noen av de kjente navnene som deltar i bryllupet i Windsor.

Hyllet av folket

Etter seremonien kjørte prins Harry og William rundt i Windsor i hest og vogn, for å hilse på de mange frammøtte. Stemningen var høy under den drøye halvtimen det tok å kjøre fra St George’s Chapel til Windsor Castle.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vittige tunger påsto at det ikke hadde vært så mye leven lokalt siden Led Zeppelin-gitaristen Jimmy Page solgte boligen sitt her på 2000-tallet.

Tilreisende amerikanere hilste det nye «spesialforholdet» velkommen.

– Vi har alltid vært fascinert av kongefamilien, og nå er den offisielt blitt «litt vår», sier Virginia-kvinnen Kirsten Allen til NTB.

– De er et flott par. I dag oppretter vi en ny transatlantisk forbindelse, istemmer Arizona-borgeren Alice Sice.