Slik rammer NRK-streiken: Ingen nyheter på NRK TV og kun korte oppdateringer på radio

VIDEO: Her er NRK-streiken et faktum.

Dagsrevyen, sportssendinger, P3 Morgen og Norgesglasset er eksempler på programmer som utgår når NJ-journalistene i NRK streiker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den flere timer lange direktesendingen fra det langstrakte land på nasjonaldagen blir ikke slik seerne er vant til, men NRK-ledelsen jobbet tirsdag ettermiddag med å kartlegge mulighetene for å unngå svarte skjermer 17. mai.

– Et eller annet programtilbud blir det, det blir ikke svarte skjermer. Det kan bli aktuelt å sende arkivstoff fra tidligere år, eller en form for levende bilder fra i år, sier fungerende mediedirektør i NRK, Marius Lillelien til NTB.

Han understreker imidlertid at det vil bli et sterkt redusert tilbud.

Det meste av NRKs tilbud innen nyheter, aktualitet, sport, drama og sendinger for barn blir eller vil bli rammet av streiken blant NRKs 1.700 journalister som er organisert i Norsk Journalistlag (NJ).

Video: Se tale fra streikemøtet her: (saken fortsetter under videoen)

NRKs radiokanaler vil stort sett kun sende musikk, med unntak av sendinger som produseres av journalister og andre medarbeidere som ikke er organisert i NJ.

Bakgrunn: NRK-streik blant 1700 ansatte

Nyheter og aktualitet

Kort oppsummert er dette noen av konsekvensene for seerne, lytterne og leserne:

* Dagsrevyen og alle øvrige aktualitetsprogrammer fra nyhetsredaksjonen utgår.

* Dagsnytt-sendingene vil komme i form av helt korte oppdateringer basert på byråstoff og lest opp av noen fra ledelsen.

* Alle øvrige aktualitetsprogrammer på radio – som for eksempel Her og Nå, Norgesglasset, Dagsnytt 18 og P3 Morgen, utgår.

* Sportssendinger utgår.

* NRK.no vil kun – og i begrenset grad – bli oppdatert med nyheter fra de byråene som NRK har avtale med.

Konsekvens: 17. mai-sendingen rammes når journalister går ut i streik

Ferdig produsert og repriser

Fungerende mediedirektør Marius Lillelien i NRK sier til NTB at alle programmer som allerede er ferdig produsert og satt opp på sendeplanen, vil gå som planlagt. I tillegg vil det bli sendt arkivprogrammer på TV.

NRKs radiokanaler vil stort sett kun sende musikk, med unntak av sendinger som produseres av journalister og andre medarbeidere som ikke er organisert i NJ.

– Jeg beklager at NRK ikke kommer til å levere slik publikum forventer de neste dagene, sier kringkastingssjef Thor-Gjermund Eriksen.

Han vil ikke spekulere i om NRK kan miste brukere permanent som følge av streiken.

Konsekvenser av NRK-streiken

* Klokken 13.00 tirsdag 15. mai ble 1.700 NRK-ansatte tatt ut i streik. Dette får store konsekvenser for NRKs tilbud så lenge streiken pågår:

* Dagsrevyen og alle øvrige aktualitetsprogrammer fra nyhetsredaksjonen utgår.

* Dagsnytt-sendingene vil komme i form av helt korte oppdateringer basert på byråstoff, som blir lest opp av noen fra ledelsen.

* Alle øvrige aktualitetsprogrammer på radio – som for eksempel Her og Nå, Norgesglasset, Dagsnytt 18 og P3 Morgen, utgår.

* Sportssendinger utgår.

* Lokale sendinger fra NRKs lokalavdelinger over hele landet utgår.

* nrk.no vil kun – og i begrenset grad – bli oppdatert med nyheter fra de byråene som NRK har avtale med.

* Streiken rammer også NRKs 17. mai-sending, som blir sterkt redusert.

* NRKs sosiale medier-kontoer blir stengt.

* Alle programmer som allerede er ferdig produsert og satt opp på sendeplanen, går som planlagt. I tillegg vil det bli sendt arkivprogrammer på TV, og programmer som ligger i NRKs Nett TV-arkiver vil fortsatt være tilgjengelige der.

* NRKs radiokanaler vil stort sett kun sende musikk, med unntak av sendinger som produseres av journalister og andre medarbeidere som ikke er organisert i NJ.

Kilde: NRK, NTB, VG

– Når vi er oppe igjen, skal vi jobbe for å imøtekomme publikum og lage et godt tilbud. Jeg vil ikke spekulere i langsiktige konsekvenser, nå konsentrerer vi oss om å løse denne konflikten, sier han.

Under en pressekonferanse i NRK-bygget tirsdag ettermiddag tilføyde han at NRK har avtale med fem av seks foreninger som organiserer de ansatte i statskanalen – og sa at «de som er på jobb er på jobb».

Reaksjon: NRK-sjefen: Dette er en beklagelig situasjon – se videointervju her:

Startet i Dagsnytt

Streiken var et faktum 30 sekunder over klokken 13 tirsdag. Det ble markert med at nyhetsoppleseren i Dagsnytt opplyste at ingen medlemmer av Norsk Journalistlag i NRK vil lage sendinger på radio, TV eller oppdatere NRK.no «så lenge streiken varer». Deretter ble det helt stille.

Hør Dagsnytt annonsere streiken i videoen øverst i artikkelen.

Rett før Dagsnytt rundet P1s Norgesglasset-programleder Pål Plassen av sin sending med ordene «vi høres når vi høres».

Da Norgesglassets sendeflate skulle overta etter Dagsnytt og distriktsnyheter, var det kun musikk avbrutt av en melding om streiken som strømmet ut av høyttalerne.

Reaksjon: Spekter kritiserer NJ for NRK-streiken

Bakgrunn:

NRK-meklingen fortsetter – ti timer på overtid

Mulig storstreik i NRK før 17. mai

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden