Elvis' gitarprodusent søker om konkursbeskyttelse

Gibson Brands produserte gitarer for blant andre legenden Elvis Presley. Her uten gitar. Foto: HBO via AP / NTB scanpix
Gibson Brands produserte gitarer for blant andre legenden Elvis Presley. Her uten gitar. Foto: HBO via AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Gibson Brands, som produserte gitarer for blant andre Elvis Presley og Rolling Stones' Keith Richards, søkte tirsdag om konkursbeskyttelse. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den ikoniske gitarprodusenten, som holder til i Nashville, investerte i 2014 135 millioner dollar i elektronikkgiganten Philips i Nederland. Dette viste seg å være mindre lønnsomt og produsenten står nå igjen med en gjeld på 500 millioner dollar, som tilsvarer nærmere 4 milliarder norske kroner.

Selskapet har derfor sett seg nødt til å søke om konkursbeskyttelse under kapittel 11 i United States Bankruptcy Code, som omhandler reorganisering av selskapet. Under kapittel 11 får selskapet beskyttelse mot at kreditorene gjør noe som ødelegger selskapet, og sikrer at de kan fortsette driften mens Chapter 11-prosessen pågår.

I en pressemelding kunngjør Gibson Brands at de nå avvikler alle deres utenlandske foretak for å kunne fokusere på sine opprinnelige produkter, gitar og lyd. De beholder dermed fabrikkene sine i Nashville og Memphis i Tennessee og Bozeman i Montana.

Gibson ble grunnlagt i 1894 og selger om lag 170.000 gitarer årlig til over 80 ulike land. Den legendariske gitaristen Chuck Berry ble begravd med gitaren sin, mens B.B. King ga sin Gibson-gitar navnet Lucille. Eric Clapton lånte George Harrisons gitar da han spilte inn soloen på «While My Guitar Gently Weeps».

Andre stolte Gibson-gitareiere er Led Zeppelins Jimmy Page og Guns N' Roses' Slash.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden