Tysk musikkpris avvikles etter at låt ble stemplet som antisemittisk

Den tyske rapperduoen Kollegah & Farid Bang mottok prisen for beste hiphop-album under Echo-prisutdelingen i Berlin 12. april, noe som har vakt svært sterke reaksjoner. Foto: Axel Schmidt / AP / NTB scanpix
Den tyske rapperduoen Kollegah & Farid Bang mottok prisen for beste hiphop-album under Echo-prisutdelingen i Berlin 12. april, noe som har vakt svært sterke reaksjoner. Foto: Axel Schmidt / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tysk musikkbransje har avviklet landets fremste musikkpris – Echo – etter at teksten på en prisbelønt låt ble kritisert for å være antisemittisk. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Echo regnes som Tysklands viktigste musikkpris. Men nå mener den tyske musikkbransjeforeningen BVMI at prisens omdømme er blitt så ødelagt at det trengs en helt ny start.

Tidligere i april vant rapperne Kollegah & Farid Bang en pris for albumet «Jung, brutal, gutaussehend 3" («Ung, brutal og pen 3»). Det er en strofe i låten «0815» som har vakt bestyrtelse, der det heter: «Mine muskler er mer definerte enn en Auschwitz-fanges».

Duoen har siden beklaget, og plateselskapet deres har gitt 100.000 euro (970.000 kroner) til en kampanje mot antisemittisme.

Likevel har flere kjente tyske musikere levert tilbake sine Echo-priser, samtidig som sponsorer har trukket seg fra arrangementet.

– Hendelsene som har preget årets Echo, og som styret har beklaget, kan ikke være ugjort, men vi kan forsikre om at en slik feil ikke vil skje igjen i framtiden, heter det i en uttalelse fra BVMI.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Musikkbransjeforeningen vil nå jobbe for å etablere en ny pris med et nytt navn.

Saken har også ført til en sterk reaksjon fra landets utenriksminister Heiko Maas.

– Antisemittiske provokasjoner har ikke fortjent noen priser, de er rett og slett forkastelige. At en slik pris ble delt ut på minnedagen for holocaust, er skammelig, har Maas uttalt.

Les også: Taus om eget forhold til pressen - nå blir han Aps mediepolitiske talsmann