Vi hører mer på lokalradio

Flere lytter til lokalradio etter den digitale omleggingen, viser nye tall fra Medietilsynet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Flere lytter til lokalradio etter den digitale omleggingen, viser nye tall fra Medietilsynet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lokalradioene får flere lyttere i de fleste fylker, men den totale radiolyttingen synker, viser nye lyttertall fra Medietilsynet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Veksten er sterkest i Troms og Finnmark, hvor andelen som lytter til lokalradio, har økt fra 7,4 prosent til 11,7 prosent det siste kvartalet. Disse fylkene var de siste der det landsdekkende FM-nettet ble slokket i desember i fjor.

– Lytterøkningen viser at lokalradio er en viktig bidragsyter til mediemangfoldet, sier direktør Mari Velsand i Medietilsynet i en pressemelding. Det er Kantar Media som har foretatt undersøkelsen.

Samlet sett er andelen som lytter til lokalradio 14,3 prosent på landsbasis. De fleste lokalradioene har fortsatt å sende på det lokale FM-nettet etter at de største stasjonene gikk over til digitalradio.

En tidligere undersøkelse som ble lagt fram på landsmøtet i Norsk Lokalradioforbund forrige uke, viser at 27 prosent av dem som hører på radio, fortsatt bruker FM til radiolyttingen, noe som tilsvarer rundt 13 prosent av hele befolkningen, ifølge lokalradio.no.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nea Radio i Trøndelag er fortsatt landets mest populære lokalradio med en daglig oppslutning på 57 prosent.

Totalt sett er det likevel en nedgang i den totale radiolyttingen. Mens det i 2017 som helhet var 63,2 prosent av befolkningen som hørte daglig på radio, hadde andelen radiolyttere i årets tre første måneder i 2018 sunket til 57 prosent.

Medietilsynet forventer likevel at radiolyttingen vil stabilisere seg i løpet av 2018. Målinger på nasjonalt nivå i mars viste en stabil utvikling med marginal vekst på landsbasis.

– Fallet i den totale radiolyttingen som vi så rett etter radioskiftet, er nå i ferd med å flate ut, i tråd med det som var forventet. Det kan også se ut som om radiolytterne har begynt å vende tilbake i de fylkene som gjennomførte radioskiftet først, sier Velsand.