Mann i flammehav kåret til verdens beste fotografi

Bildet av den brennende mannen vant prisen for «Årets foto» og førsteplassen i kategorien for enkeltbilder, nyhet. Foto: Ronaldo Schemidt / AFP / World Press Photo / AP / NTB scanpix.
Bildet av den brennende mannen vant prisen for «Årets foto» og førsteplassen i kategorien for enkeltbilder, nyhet. Foto: Ronaldo Schemidt / AFP / World Press Photo / AP / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En venezuelsk demonstrant løper gjennom gaten, omringet av flammer. Øyeblikket varte ikke i mer enn rundt ti sekunder, men nå har det fått en plass i historien.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Torsdag ble et bilde av hendelsen utnevnt til årets foto i kåringen «World Press Photo 2018».

Det var fotograf Ronaldo Schemidt som fanget øyeblikket, under voldelige sammenstøt mellom opprørspoliti og motstandere av president Nicolas Maduros regime i den venezuelanske hovedstaden Caracas. Ifølge juryen symboliserer motivet «et land i flammer».

Fotografen, som jobber for nyhetsbyrået AFP, er selv fra Venezuela, men forlot landet som 18-åring. Nå bor han i Mexico.

– Jeg har motstridende følelser, sier fotografen om å ha vunnet den prestisjetunge prisen.

– Jeg vet så godt hva noen i Venezuela går gjennom, sier han.

Bildet viser en mann som står i fyr etter at bensintanken på motorsykkelen hans har eksplodert. Han slapp fra hendelsen med en annengradsforbrenning.

World Press Photo ble startet av en gruppe nederlandske fotografer i 1955 og er blitt verdens mest prestisjetunge fotopris. Den deles ut av en uavhengig organisasjon med hovedkvarter i den nederlandske hovedstaden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

4548 fotografer fra til sammen 125 land har sendt inn bilder i åtte forskjellige kategorier i årets konkurranse.

En av årets vinnere er VG-fotograf Espen Rasmussen, som fikk tredjepremien i kategorien for samtids-problemstillinger, bildeserier. Vinnerbildene ble tatt til artikkelserien « Det hvite raseriet ».

Uroen vokser i Venezuela: – Folk graver i søpla etter mat