Meny

Jobbar saman mot radikalisering

Siri Marie Seim Sønstelie og Faten Mahdi Al-Hussaini jobbar for å førebygge ekstremisme både på og utanfor scena. Foto: Beate Haugtrø

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Korleis startar ein radikaliseringsprosess, og korleis kan ein stogge denne prosessen? Startar han allereie i skolegarden? Kan det vere så enkelt som at vi må sjå kvarandre»? Det er spørsmål regissør Svein Tindberg løftar fram i teaterstykket «Utafor».

Utafor er eit teaterstykke i regi av Svein Tindberg, med Faten Mahdi Al-Hussaini (23), Yousef Bartho Al-Nahi, Siri Marie Seim Sønstelie (26) og Tor Itai Keilen i rollane som seg sjølve. Dei har alle opplevd utanforskap eller konsekvensar av utanforskap.

Yousef var einsam og let seg «verve» inn i radikal islam, fordi dei tilbaud han nokon han sakna- det å kjenne seg inkludert. Faten er sjiamuslim, ein minoritet i forhold til sunnimuslimane. Ho kjente seg tråkka på av majoriteten. Tor har opplevd trakassering fordi han er jødisk. Siri opplevde å sjå døden i kvitauget på Utøya for sju år sidan.

I stykket fortel dei alle om sine personlege opplevingar.

Siri Marie Seim Sønstelie, Yousef Bartho Al-Nahi, Faten Mahdi Al-Hussaini, og Tor Itai Keilen fortel alle om sine opplevingar av utanforskap på hovudscena på Det Norske Teateret. Foto: Beate Haugtrø

Tre dagar før premieren, møter framtida.no Siri og Faten på teateret. Det er god stemning, sjølv om dei på slutten av dagen før har fått beskjed av om at dei i dag har «Ein heeeil deeel vi må jobbe med», som dei gjentar i kor.

Stemninga er munter, men bak seg har dei begge år med både frykt og sinne.

– Eg hadde nokre radikale meiningar og var på bærtur i to år. Meinte at andre folk var vantru. Eg ønska dei gjerne daude, så lenge det ikkje var eg som drap dei. Det var min måte å hate tilbake, seier Faten.

– Ein klappar tilbake om nokon klappar til deg, ikkje sant, seier ho.

Faten vart fortalt at ho var vantru. Som sjiamuslim var ho ein minoritet. Ho byrja å hate sunniane som mistrudde religionen hennar, tilbake.

– Alle var jo vantru i mine auge. Men eg brydde meg ikkje om kristendommen. Dei var berre vantru og that’s it. Det var berre dei andre retningane i islam eg brydde meg mest om, seier ho.

Les også: Historisk godt år for Det Norske Teateret

Starta organisasjon for å førebygge radikalisering

Da ho kom fram til at ho var på feil spor, ville ho hjelpe andre unge frå å bli radikaliserte og ekstremistar. Saman med Yousef, som òg er med i førestellinga, starta ho organisasjonen «Just Unity» i 2015. Der jobbar dei for å avverge radikalisering av ungdom. Hit kom etterkvart òg Siri Marie.

– «Just Unity» var ein av få organisasjonar som tydeleg gjekk ut offentleg mot tematikk eg synest er viktig. Eg fekk heldigvis vere med, først som frivillig, seinare som tilsett, seier Siri Marie Seim Sønstelie.

Bakgrunnen for at ho er med i «Utafor» er todelt. Ho er overlevande etter Utøya, og ho har ein master i sikkerheitspolitikk, der ho har jobba med korleis ein skal avradikalisere personar som har vore i ekstreme grupper.

– Kva kan vi som enkeltmenneske og samfunn gjere. Er det berre harde middel som fengsel som kan brukast, eller er det andre metodar, seier ho.

Sånn kom ho og inn i «Just Unity».

Les også: Ny organisasjon mot ekstremisme

Korleis startar ein radikaliseringsprosess?

«Ein av dei grufulle konsekvensane av einsemd er at folk søkjer venner der dei er å finne. Og det er ikkje alltid dei mest hyggelege miljøa», seier regissør Svein Tindberg i introduksjonen til stykket på teateret si heimeside.

Med framsyninga vil han vise dei unge at dei har ansvar for kvarandre, også i skolegarden. Det er alle sitt ansvar at ingen hamnar utanfor.

Tindberg fortèl og om første gongen han møtte Faten, på eit dialogmøte for studentar.

– Eg visste godt kven ho var. Faten gjorde inntrykk på meg. Ho er som ein dampvegvals! Vi snakka om dei same tinga, men på totalt ulik måte.

Då han såg korleis studentane, og spesielt jentene, flokka seg rundt ho etter foredraget, hadde han tenkt at ho hadde moglegheita til å nå ei heilt anna målgruppe enn han sjølv som skodespelar.

Som ung muslimsk jente i Noreg hadde ho erfaringar og historier Tindberg visste lite eller ingenting om. Og ho hadde språket og viljen til å inspirere andre med si forteljing.

Førebuing på scena tre dagar før premiere. Sitjande: Siri og regissør Svein Tindberg. Foto: Beate Haugtrø

– Kva er dykkar rolle i stykket?

– Det er å fortelje våre historier heilt nakent. Sjølvsagt med regi av Svein. Men vi fortel våre historiar om utanforskap på kvar vår måte, seier Faten.

– Korleis jobbar de saman?

– Sjølv om vi fortel uavhengige historiar, jobbar vi som eit sterkt team der vi er avhengige av kvarandre. Vi utleverar oss så nakent og personleg. Det er sårbart, så vi treng trygge støttespelarar, seier Siri.

– Eg kallar alle som står på scena for utanfor-familien. Siri klappar meg på skuldra og seier at dette går bra. Om ein har hatt ein dårleg dag så stiller vi opp for kvarandre, seier Faten.

Dei fortel at det blir brukt mykje humor.

– Svein gjer det moro. Han vil ha meir blod, meir drama, meir av alt.

Det er mykje alvor, men og mykje humor når Siri, Faten og resten av teamet jobbar med «Utafor». Blir det vanskeleg, er dei gode støttespelarar for kvarandre. Foto: Beate Haugtrø

– For min del er jo arbeidet psykisk krevjande å gjere. Men å føle at eg bidreg til noko, og å skape ein debatt gjer det meiningsfylt å fortelje, seier Siri.

– Det gjer det inspirerandre å vere med når ein ser at problematikken eksisterer. Det er ikkje ei historie på den scena som ikkje er ektefølt. Vi har og samla inn historier frå andre ungdommar. Det sitt ungdom i alle klasserom rundt i landet, som kjenner på einsemd.

– Ikkje alle blir ekstremistar. Men det startar ein stad, seier Faten.

Les også: Knallgode kritikkar for «The book of Mormon»

Å sjå kompisen som sit aleine med lunsjpakka si

Dei meiner at å sjå kvarandre må ein gjere overalt.

– Vi har alle eit ansvar for å sjå kvarandre. Det kan vi ikkje ta for gitt. Det kan gjerast over middagsbordet eller i klasserommet, debattarenaen. Alle har eit ansvar.

– Det handlar om å sjå kompisen som sitt aleine med lunsjpakka si, det er så enkelt som det, seier Faten. Du veit aldri om den personen har tenkt å gå heim og ta livet sitt. Kanskje reddar du den.

– Ein skal alltid gjere så store grep. Men samfunnet er legoklossar som skal byggast. Og berre basert på å vere medmenneske kan ein gjere grep, seier Siri.

Faten blir rørt av orda til Siri.

– Det er så enkelt sagt. Folk skjønar ikkje at det berre gjeld å stille opp. Si hei til nokon. Om dei er rare? Dei er ikkje rare. Jenter som berre er opptekne av Louis Vitton-vesker og sminke, det er kjedeleg. Tenk så mange ungdommar som kunne vore redda. Tenk så mange som tek sjølvmord. Eg trur dei berre vil bli sett. Tenk om læraren vil sette seg ned og berre vere ein venn.

At folk stoppar opp på gata og berre sjekkar om alt er ok, seier Siri.

Førebuing på scena. Foto: Beate Haugtrø

Å bidra med så personlege historier er ei spesiell erfaring.

– Det er vanskeleg å sitte og opne seg heile tida for så mange. Eg merkar det på kroppen når eg snakkar om ting eg ikkje er så van med å snakke med folk om. Det krev mot. Alle i teamet har vore modige. Svein som tør å sette oss på hovudscena har vore modig. Vi som sitt og fortel, Siri som må gjenfortelje opplevinga frå 22. juli. Historier som er veldig vonde, seier Faten.

Siri har vore open om si oppleving med Utøya i sju år. Likevel er dette annleis.

– Mi forteljing til omverda har vore basert på det eg klarer å seie. No fortel eg meir enn før. Med eit heilt anna lag av følelsar. Eg må opne dei kjenslene som faktisk er der. Klart det er psykisk krevjande.

Men samstundes synest ho det er inspirerande.

– Det er ei sak eg brenn for, og det veg opp for at det er krevjande å gjenoppleve.

Eg tenker at dette er mitt lille samfunnsbidrag. Å tørre å vise kjensler og hjartelag. Om det kan hjelpe nokon, då er det verdt kvar einaste time, seier Siri.

«Utafor» har premiere på Hovudscena på Det Norske Teateret fredag 13. april.

Les også: Hald døra open for dei einsame

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
08:14 Folk bes om å samle jervebæsj08:00 Statue av Johnny Cash skal opp i kongressen06:20 Trump skal møte Japans kommende keiser06:00 Søstre trygler om hjelp etter flukt fra Saudi-Arabia05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:27 Strid om hva Mueller-rapporten forteller om Trump05:05 Fange fikk penger fra Nav mens han var på rømmen fra fengsel04:44 Uber har sikret investeringer i milliardklassen04:29 Russebråk flere steder i landet03:26 92-åring tiltalt for å ha vært SS-vakt i Tyskland03:02 Mann dømt til fengsel for å laste ned overgrepsmateriale av barn02:45 Andersen ferdig i Sør-Korea02:25 Kvinne drept i opptøyer i Nord-Irland02:03 Tre turister havnet i havet – tankskip etterforskes01:42 Malis statsminister trekker seg01:33 Mann til sykehus etter MC-ulykke01:19 Økning i antall bekymringsmeldinger til barnevernet i Oslo00:24 Trump sier han kunne sparket alle i Russland-etterforskningen00:05 Chelsea til semifinale i europaligaen tross hjemmekluss, frisparkperle roet Arsenal-nervene23:44 USA sender diplomat til Sudan som ny utsending22:57 Politiet betegner dødsfall i Ski som mistenkelig22:50 Demonstranter omringer hærens hovedkvarter i Khartoum22:11 Lottomillionær: – Trodde det var telefonsalg21:19 – Fortsatt vestlig ønsketenkning om Kina21:08 The North Face-team fryktes omkommet i snøskred20:52 Facebook samlet data om 1,5 millioner brukere20:03 Tre turister havnet i havet – tankskip etterforskes19:05 Temperaturen bikket 20 grader i Østfold skjærtorsdag18:46 Politiet tror kortslutning utløste brannen i Notre-Dame17:32 Seks personer innbrakt på glattcelle etter bråk i Strömstad17:28 Skrev «hjelp» i gjørma - her blir de reddet fra ødemarken17:20 HRW: Omfattende tortur av fanger i Mosul16:51 Bilfører slo bilfører i ansiktet etter kollisjon på Rena16:37 To skadd i motocrossulykke i Hedmark16:17 Mosambik: Nødhjelp er kun nest best14:41 Over 200 drept i kamper om Libyas hovedstad14:31 Kvinne omkom i trafikkulykke i Oppland14:26 Rapport: Trump forsøkte å ta kontroll over Mueller-etterforskningen14:10 Båtbrann i Gandsfjorden i Rogaland13:25 Isbjørn på ville veier havnet i landsby 700 kilometer hjemmefra12:16 Diplomaten som ble krimforfatter og «løste» Palmemordet12:08 Snøscooter kjørte inn i et tre i Trøndelag11:54 Påsketuren gikk ikke helt som planlagt: – Hun satt nok i andre tanker11:01 Mann pågrepet med bensin i katedral i New York08:51 Ivanka Trump sier hun avviste farens forslag om toppjobb i Verdensbanken08:50 Stortingsrepresentant vil at staten skal hjelpe skoler med svake resultater08:35 Ajax fra RBK-tap til Europa-sensasjon på under to år07:26 Jordskjelv ryster Taiwan07:16 Minst 14 drept i angrep på buss i Pakistan07:00 Ny meningsmåling: Amerikanere ikke klare for å frikjenne Trump06:40 Statlig radiostasjon: 60 omkom i tordenvær i India06:26 Etappe to i valget i India er i gang06:05 Båt grunnstøtte i Vestfold: – Sto ti meter inn på land06:00 BBC-ekspert om Solskjærs United: – Trenger dyre reservedeler og en full service05:50 Dette skjer i dag05:38 Dette skjedde i natt05:20 Zuccarello-mål i storslagen hjemmeseier05:18 Guatemalansk presidentkandidat pågrepet i USA i narkosak04:44 Nye krav til helsearbeidere innføres04:31 Demokratisk presidentkandidat utsatt for homofiendtlige tilrop03:52 340 miljøaktivister pågrepet i London03:46 Luftambulansen mister oftere GPS-signal02:38 29 omkomne etter bussulykke på Madeira02:37 17-åring til sykehus etter trafikkulykke02:30 Nord-Korea hevder de har testet nytt presisjonsvåpen01:40 Brødrene til Sudans ekspresident pågrepet01:22 Mann dømt for å ha bidratt til menneskesmugling00:46 – Over 50 Boko Haram-krigere drept i Nigeria00:00 Pochettino: – Mine spillere er helter23:43 Tottenham knuste Manchester Citys kvadrupeldrøm i ellevill målfest23:34 Liverpool ydmyket Porto, enkelt til semifinale23:24 Barr holder pressekonferanse om Mueller-rapporten22:54 Politiet om påskeutfarten: – På grensen til det tragiske22:12 Nordmann vant 89 millioner i Vikinglotto21:21 Amundsen: Uaktuelt å hente norske barn fra Syria og Irak til Norge20:56 Minst 28 personer døde i turistbussulykke på Madeira20:39 Rouhani ber USA oppheve Iran-sanksjoner etter flomkatastrofe20:20 399 bilførere stanset av UP i fartskontroller på Vestlandet19:57 Firmaet som jobbet på Notre-Dame-taket tar ikke brannansvar19:29 Ettersøkt Columbine-besatt 18-åring funnet død19:14 Mann hardt skadd etter fall i Skjetten18:59 Horneland feller knallhard Rosenborg-dom18:51 Senterledere spår rekordpåske for harryhandelen18:00 Angrer på tidligere gravferd17:28 NASA-astronaut setter kvinnerekord i rommet17:23 Manchester Uniteds akademisjef Butt siktet for vold16:48 Russisk selskap vil gjøre nattehimmelen tilgjengelig for reklame15:56 Perus ekspresident tok sitt eget liv da politiet kom for å pågripe ham15:51 Kø og forsinkelser ut fra hovedstaden – ellers flyter påsketrafikken15:42 Tog kjørte på isbil på planovergang i Levanger15:20 Død kunsthistoriker kan bidra til gjenoppbyggingen av Notre-Dame14:55 En av tre tror at Jesus sto opp fra de døde14:53 Norsk Folkehjelp: Flere leteaksjoner enn normalt i påsken14:39 Talsmann: – Putin skal selv vurdere om Frode Berg skal benådes14:24 Barnehagelærer valgte å svindle Nav14:23 Notre-Dames biskop stenger katedralen i opptil seks år13:45 Regjeringen varsler strategi for sikring av norske kirker13:28 Politiet advarer mot fyllekjøring med snøscooter13:24 FBI advarer mot bevæpnet kvinne oppslukt av Columbine-massakren
Siste nytt
08:14NorgeFolk bes om å samle jervebæsj08:00VerdenStatue av Johnny Cash skal opp i kongressen06:20VerdenTrump skal møte Japans kommende keiser06:00VerdenSøstre trygler om hjelp etter flukt fra Saudi-Arabia05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:27VerdenStrid om hva Mueller-rapporten forteller om Trump05:05NorgeFange fikk penger fra Nav mens han var på rømmen fra fengsel04:44VerdenUber har sikret investeringer i milliardklassen04:29NorgeRussebråk flere steder i landet03:26Verden92-åring tiltalt for å ha vært SS-vakt i Tyskland03:02NorgeMann dømt til fengsel for å laste ned overgrepsmateriale av barn02:45SportAndersen ferdig i Sør-Korea02:25VerdenKvinne drept i opptøyer i Nord-Irland02:03NorgeTre turister havnet i havet – tankskip etterforskes01:42VerdenMalis statsminister trekker seg01:33NorgeMann til sykehus etter MC-ulykke01:19NorgeØkning i antall bekymringsmeldinger til barnevernet i Oslo00:24VerdenTrump sier han kunne sparket alle i Russland-etterforskningen00:05SportChelsea til semifinale i europaligaen tross hjemmekluss, frisparkperle roet Arsenal-nervene23:44VerdenUSA sender diplomat til Sudan som ny utsending22:57NorgePolitiet betegner dødsfall i Ski som mistenkelig22:50VerdenDemonstranter omringer hærens hovedkvarter i Khartoum22:11NorgeLottomillionær: – Trodde det var telefonsalg21:19Verden– Fortsatt vestlig ønsketenkning om Kina21:08VerdenThe North Face-team fryktes omkommet i snøskred20:52VerdenFacebook samlet data om 1,5 millioner brukere20:03NorgeTre turister havnet i havet – tankskip etterforskes19:05NorgeTemperaturen bikket 20 grader i Østfold skjærtorsdag18:46VerdenPolitiet tror kortslutning utløste brannen i Notre-Dame17:32NorgeSeks personer innbrakt på glattcelle etter bråk i Strömstad17:28VerdenSkrev «hjelp» i gjørma - her blir de reddet fra ødemarken17:20VerdenHRW: Omfattende tortur av fanger i Mosul16:51NorgeBilfører slo bilfører i ansiktet etter kollisjon på Rena16:37NorgeTo skadd i motocrossulykke i Hedmark16:17StemmerMosambik: Nødhjelp er kun nest best14:41VerdenOver 200 drept i kamper om Libyas hovedstad14:31NorgeKvinne omkom i trafikkulykke i Oppland14:26VerdenRapport: Trump forsøkte å ta kontroll over Mueller-etterforskningen14:10NorgeBåtbrann i Gandsfjorden i Rogaland13:25VerdenIsbjørn på ville veier havnet i landsby 700 kilometer hjemmefra12:16KulturDiplomaten som ble krimforfatter og «løste» Palmemordet12:08NorgeSnøscooter kjørte inn i et tre i Trøndelag11:54NorgePåsketuren gikk ikke helt som planlagt: – Hun satt nok i andre tanker11:01VerdenMann pågrepet med bensin i katedral i New York08:51VerdenIvanka Trump sier hun avviste farens forslag om toppjobb i Verdensbanken08:50NorgeStortingsrepresentant vil at staten skal hjelpe skoler med svake resultater08:35SportAjax fra RBK-tap til Europa-sensasjon på under to år07:26VerdenJordskjelv ryster Taiwan07:16VerdenMinst 14 drept i angrep på buss i Pakistan07:00VerdenNy meningsmåling: Amerikanere ikke klare for å frikjenne Trump06:40VerdenStatlig radiostasjon: 60 omkom i tordenvær i India06:26VerdenEtappe to i valget i India er i gang06:05NorgeBåt grunnstøtte i Vestfold: – Sto ti meter inn på land06:00SportBBC-ekspert om Solskjærs United: – Trenger dyre reservedeler og en full service05:50NorgeDette skjer i dag05:38NorgeDette skjedde i natt05:20SportZuccarello-mål i storslagen hjemmeseier05:18VerdenGuatemalansk presidentkandidat pågrepet i USA i narkosak04:44NorgeNye krav til helsearbeidere innføres04:31VerdenDemokratisk presidentkandidat utsatt for homofiendtlige tilrop03:52Verden340 miljøaktivister pågrepet i London03:46NorgeLuftambulansen mister oftere GPS-signal02:38Verden29 omkomne etter bussulykke på Madeira02:37Norge17-åring til sykehus etter trafikkulykke02:30VerdenNord-Korea hevder de har testet nytt presisjonsvåpen01:40VerdenBrødrene til Sudans ekspresident pågrepet01:22NorgeMann dømt for å ha bidratt til menneskesmugling00:46Verden– Over 50 Boko Haram-krigere drept i Nigeria00:00SportPochettino: – Mine spillere er helter23:43SportTottenham knuste Manchester Citys kvadrupeldrøm i ellevill målfest23:34SportLiverpool ydmyket Porto, enkelt til semifinale23:24VerdenBarr holder pressekonferanse om Mueller-rapporten22:54MotorPolitiet om påskeutfarten: – På grensen til det tragiske22:12PengerNordmann vant 89 millioner i Vikinglotto21:21NorgeAmundsen: Uaktuelt å hente norske barn fra Syria og Irak til Norge20:56VerdenMinst 28 personer døde i turistbussulykke på Madeira20:39VerdenRouhani ber USA oppheve Iran-sanksjoner etter flomkatastrofe20:20Norge399 bilførere stanset av UP i fartskontroller på Vestlandet19:57VerdenFirmaet som jobbet på Notre-Dame-taket tar ikke brannansvar19:29VerdenEttersøkt Columbine-besatt 18-åring funnet død19:14NorgeMann hardt skadd etter fall i Skjetten18:59SportHorneland feller knallhard Rosenborg-dom18:51PengerSenterledere spår rekordpåske for harryhandelen18:00NorgeAngrer på tidligere gravferd17:28VerdenNASA-astronaut setter kvinnerekord i rommet17:23SportManchester Uniteds akademisjef Butt siktet for vold16:48VerdenRussisk selskap vil gjøre nattehimmelen tilgjengelig for reklame15:56VerdenPerus ekspresident tok sitt eget liv da politiet kom for å pågripe ham15:51NorgeKø og forsinkelser ut fra hovedstaden – ellers flyter påsketrafikken15:42NorgeTog kjørte på isbil på planovergang i Levanger15:20VerdenDød kunsthistoriker kan bidra til gjenoppbyggingen av Notre-Dame14:55NorgeEn av tre tror at Jesus sto opp fra de døde14:53NorgeNorsk Folkehjelp: Flere leteaksjoner enn normalt i påsken14:39PolitikkTalsmann: – Putin skal selv vurdere om Frode Berg skal benådes14:24NorgeBarnehagelærer valgte å svindle Nav14:23VerdenNotre-Dames biskop stenger katedralen i opptil seks år13:45NorgeRegjeringen varsler strategi for sikring av norske kirker13:28MotorPolitiet advarer mot fyllekjøring med snøscooter13:24VerdenFBI advarer mot bevæpnet kvinne oppslukt av Columbine-massakren
Populært