Meny

Lagde film om French og Moland i hemmelighet

Trailer fra filmen «Mordene i Kongo», som kommer på kino i høst. 
«Mordene i Kongo» kommer på kino i oktober. Filmen med Aksel Hennie i en av hovedrollene måtte lages i dypeste hemmelighet av hensyn til den diplomatiske prosessen mellom Norge og Kongo.

Produsent Christian Fredrik Martin forteller til Dagbladet at det var en svært krevende film å lage.

Joshua French og Tjostolv Moland drev et sikkerhetsselskap i Uganda i 2009. De befant seg i Kongo da sjåføren deres, Abedi Kasongo, ble drept 5. mai 2009. Begge ble pågrepet, mistenkt for drapet. Begge nektet straffskyld.

Tobias Santelmann og Aksel Hennie i «Mordene i Kongo». Foto: Nordisk Film

Produsent Martin og kollega Asle Vatn begynte ifølge Dagbladet å planlegge filmen allerede da pågripelsen først ble kjent i norske medier.

Familien til French og Utenriksdepartementet uttrykte bekymring for om filmprosjektet kunne sette kjepper i hjulene for den norske diplomatiske innsatsen i Kongo.

– Vi holdt all aktivitet unna offentligheten av en eneste grunn: Det norske diplomatiet og Kari Hilde French sin kamp for å løse den fastlåste situasjonen i Kongo. Saken var så spesiell at vi møtte forståelse fra offentlige myndigheter, sier Martin til Dagbladet.

Les også:  Joshua French: – Vi var agenter på oppdrag

Dømt for spionasje og drapsforsøk

Moland og French ble dømt til døden for spionasje, drapsforsøk, ran og for å ha dannet et kriminelt forbund. Moland ble også dømt for drapet. 18. august 2013 ble Tjostolv Moland funnet død i cellen han delte med French i Kinshasa. French ble siden dømt til ny livstidsstraff for overlagt drap på Moland.

Etter dødsdom og 8 år i fengsel ble French 17. mai 2017 overført til Norge, «på humanitært grunnlag». I februar uttalte han seg for første gang etter hjemkomsten i en NRK-podkast.

Der hevdet han blant annet at de to var «agenter på oppdrag» i Kongo da de ble pågrepet.

Produsentene beskriver «Mordene i Kongo» som en fiksjonsfilm, men basert på hendelsene i Kongo.

Aksel Hennie spiller hovedrollen som Joshua French, Tobias Santelmann som Tjostolv Moland.

(Se trailer for filmen øverst i artikkelen)

Aksel Hennie i «Mordene i Kongo». Foto: Nordisk film

Taushetserklæringer

Filmselskapet gjorde blant annet særlige tiltak for å «kamuflere» dokumenter offentligheten og pressen kan søke innsyn i, skaffet taushetserklæring fra 150 involverte og tok i bruk kryptert lagring, skriver Dagbladet.

Under innspurten med filmen sommeren 2016 var det nemlig også stor utvikling i forhandlingene med Kongo.

– Vi anså det som uheldig dersom man på kongolesisk side fikk en oppfatning om at Joshua syslet med planer om film og bok, og straks etter hjemkomst på den måten ville «hevne» seg på Kongo. Dette var, og er ikke tilfelle. Filmen er en uavhengig produksjon, hvor Friland har kunstnerisk frihet og ansvar, sier Joshua og Kari Hilde Frenchs advokat, Hans Marius Graasvold, til Dagbladet.

Les også:  – French og Moland planla å flykte

Les også:  Kongo-bok: Vurderte å hente ut French og Moland med spesialsoldater

Populært