Meny

Feirer 500 år med bøker på norsk i 2019

Neste år blir det feiring av 500 år med norske bøker. Kronprinsesse Mette-Marit, her med Shakespeare om bord litteraturtoget mellom Steinkjer og Stjørdal, bidrar med promotering av norsk litteratur allerede til helga. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Neste år er det 500 år siden den første norske boka ble trykket. Nasjonalbiblioteket feirer med nasjonalt bokår, minst 500 arrangementer og bokmesse.

Nyheten ble kjent på det 76. norske bibliotekmøtet i Sandefjord torsdag.

– Bokåret 2019 skal bli en feiring av boka ute blant dem som leser og de som formidler litteraturen. Norge er et land der folk er glade i både å lese og skrive. Vi vil legge til rette for at alle bibliotek i landet skal være med på feiringen av den norske lesegleden, sier direktør for Nasjonalbiblioteket Aslak Sira Myhre.

Norge er i 2019 valgt ut til å være hovedland på bokmessen i Frankfurt. Den selverklærte bokormen kronprinsesse Mette-Marit er allerede i gang med å promotere dette. Søndag besøker hun bokmessen i Leipzig i Tyskland i egenskap av å være ambassadør for norsk litteratur, og som en ledd i forberedelsene til Frankfurt 2019.

Nasjonalbiblioteket har videre etablert flere bokhistoriske forskningsprosjekter i forbindelse med bokåret og vil arrangere en rekke fagseminarer knyttet til disse i løpet av året.

De to første norske bøkene var for øvrig Missale Nidrosiense og Breviarium Nidrosiense og trykket i 1519. Den første er en messebok for Norge, mens den andre er en håndbok i liturgiske seremonier for prester.

Populært