Roskva Koritzinsky (28) nominert til Nordisk råds litteraturpris

Den unge forfatteren Roskva Koritzinsky er sammen med Carl Frode Tiller norsk kandidat til Nordisk råds litteraturpris. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix
Den unge forfatteren Roskva Koritzinsky er sammen med Carl Frode Tiller norsk kandidat til Nordisk råds litteraturpris. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den for mange ukjente 28-årige Roskva Koritzinsky er norsk kandidat til Nordisk råds litteraturpris 2018. Carl Frode Tiller er nominert for tredje gang.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg ble veldig overrasket. Det er jo en pris som, i hvert fall i Norge, tradisjonelt har gått til veldig etablerte forfattere. Så man regner ikke akkurat med å bli nominert, sier Roskva Koritzinsky (28) til Aftenposten.

Koritzinsky er nominert for novellesamlingen «Jeg har ennå ikke sett verden».

– Om kjærlighet i dens mange og vanskelige former, men også om håpet, står det om boka på Aschehougs nettside.

Tredje bok

«Jeg har ennå ikke sett verden» er Koritzinskys tredje bok siden debuten med «Her inne et sted» i 2013. Den fikk svært godt mottakelse, og ble også nominert til Tarjei Vesaas' debutantpris.

I fjor ble Koritzinsky valgt ut i første pulje av yngre forfattere Norge satser på fram mot 2019. Da er Norge hovedland på bokmessen i Frankfurt.

– Det er en fin anerkjennelse for det jeg skriver. Og litt skummelt samtidig, sa Koritzinsky da.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Om nominasjonen til Nordisk råds litteraturpris sier hun til Aftenposten at hun prøver å forberede seg på at noen kan reagere på avgjørelsen.

– Ikke nødvendigvis på grunn av boken, men fordi man i Norge helst skal ha vært i gamet en stund for å bli nominert.

Tredje gang

Carl Frode Tiller er nominert for romanen «Begynnelser». Det er tredje gang han blir innstilt til Nordens største litteraturpris. Han var nominert både for første og andre del av romanen «Innsirkling».

– Det er litt ekstra gjevt denne gangen, sier Tiller til Adresseavisen.

Tiller har mottatt en rekke priser for sitt forfatterskap og er solgt til 19 land, nå sist Spania og USA. Som Koritzinsky gir han ut sine bøker på Aschehoug forlag.

13 nominerte

I alt er det 13 nominerte til den gjeve litteraturprisen. Vinneren offentliggjøres 30. oktober i Den Norske Opera & Ballett i Oslo i forbindelse med Nordisk råds sesjon. Prisen er på 350.000 danske kroner. I fjor gikk prisen til den danske veteranen Kirsten Thorup.

Sist en norsk forfatter vant prisen var i 2015 da den gikk til Jon Fosse.