Catherine Deneuves åpne brev skaper liv i fransk samfunnsdebatt

Franske feminister tar sterkt avstand fra et åpent brev blant annet forfatter av skuespiller Catherine Deneuve. Foto: Reuters / NTB scanpix.
Franske feminister tar sterkt avstand fra et åpent brev blant annet forfatter av skuespiller Catherine Deneuve. Foto: Reuters / NTB scanpix.

Franske feminister tar sterkt avstand fra et åpent brev der berømtheter som Catherine Deneuve og andre sier at #meetoo-bevegelsen er gått for langt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I brevet sier Deneuve og rundt hundre kvinnelige skuespillere, forfattere, intellektuelle og kunstnere at de legitime protestene mot trakassering og seksuelle overgrep i kjølvannet av Harvey Weinstein-skandalen er gått for langt.

Underskriverne mener at protestbevegelsen truer hardt tilkjempede seksuelle friheter og at det må være lov for menn å sjekke opp kvinner. I det åpne brevet advares det mot puritanisme.

Les også: Catherine Deneuve forsvarer menns rett til å sjekke damer

Uforstående

Onsdag tok kvinneaktivister til motmæle og sa at brevet mest minnet om en litt keitet arbeidskollega eller plagsom onkel som ikke helt skjønte hva som rører seg i samfunnet.

Aktivistene, blant dem likestillingsforkjemperen Caroline De Haas, skrev på hjemmesiden til Franceinfo at Deneuve og andre underskrivere bidrar til å normalisere seksuelle overgrep.

Frankrikes statssekretær for kvinners rettigheter, Marlene Schiappa, sa på radiokanalen France Culture at det er uttalelser i dette brevet som er dypt sårende og usanne.

Ikke-hendelse

I brevet heter det at enkelte kvinner ser på det å bli presset på av en mann i metroen som et uttrykk for seksuell underernæring eller en ikke-hendelse. Schiappa sier det er farlig å ytre seg på denne måten og at slike handlinger utgjør seksuelle overgrep med en strafferamme på inntil tre års fengsel og en bot på 75.000 euro.

Forfatteren Abnousse Shalmani, en av underskriverne av det åpne brevet, sier hun er overrasket over de ekstremt voldsomme reaksjonene det har utløst.

– Jeg ser på meg selv som voksen. Jeg er i stand til å ta imot et seksuelt forslag og like i stand til å si nei, sier hun til radiokanalen Europe 1.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden