Nyhetsbyråer krever at sosiale medier betaler for bruk av artikler

Foto: Gorm Kallestad / NPK
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ni europeiske nyhetsbyråer krever at nettgiganter som Facebook, Twitter og Google betaler for retten til å publisere nyhetsartikler på plattformene sine.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Facebook har blitt det største mediet i verden. Likevel har verken Facebook eller Google en redaksjon. De har ikke journalister som risikerer livet i Syria, et byrå i Zimbabwe som etterforsker Mugabes avgang eller redaktører som faktasjekker informasjon som kommer fra reportere i felten, skrev nyhetsbyråene i et innlegg i franske Le Monde onsdag.

De skrev at nyheter er den andre grunnen, etter å holde kontakt med familie og venner, til at folk benytter seg av Facebook. I fjor tredoblet selskapet inntektene sine til 10 milliarder dollar.

Byråene mener nettgiganter som Facebook, Google og Twitter høster fruktene av det de har sådd, mens annonseinntektene til nyhetsmediene bare i Frankrike minket med 9 prosent i 2016.

Franske AFP står i spissen for de ni nyhetsbyråene. De øvrige som står bak oppropet er tyske DPA, britiske PA, spanske EFE, italienske ANSA, svenske TT, belgiske Belga, Østerrikes APA og nederlandske ANP.