Sverige fikk tilbake steinalderøks fra Norge

Denne steinalderøksen ble inndratt blant flere andre gjenstander etter en dom i Høyesterett i sommer. Steinøksen ble kjøpt på nett fra en auksjonsside i Sverige og ble sendt som postpakke til mottakeren i Norge. Mottakeren hadde ikke innhentet tillatelse til å føre øksen ut av Sverige. Øksen er nå levert tilbake til svenske myndigheter. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
Denne steinalderøksen ble inndratt blant flere andre gjenstander etter en dom i Høyesterett i sommer. Steinøksen ble kjøpt på nett fra en auksjonsside i Sverige og ble sendt som postpakke til mottakeren i Norge. Mottakeren hadde ikke innhentet tillatelse til å føre øksen ut av Sverige. Øksen er nå levert tilbake til svenske myndigheter. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statssekretær Bård Folke Fredriksen (H) i Kulturdepartementet overleverte onsdag en ulovlig innført steinalderøks til Sveriges ambassadør Axel Wernhoff. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Steinalderøksen ble inndratt blant flere andre gjenstander etter en dom i Høyesterett i sommer. Det er første gang en sak knyttet til kulturminnekriminalitet er endelig avgjort i Høyesterett.

Steinøksen ble kjøpt på nett fra en auksjonsside i Sverige og ble sendt som postpakke til mottakeren i Norge. Mottakeren hadde ikke innhentet tillatelse til å føre øksen ut av Sverige. Mannen som kjøpte steinalderøksen samlet på gamle gjenstander og ble først dømt for overtredelse av kulturminneloven i Larvik tingrett i fjor sommer. Saken ble anket til Agder lagmannsrett og ble til slutt avgjort i Høyesterett.

Steinalderøksen ble overlevert til den svenske ambassadøren etter en kort seremoni i Professorboligen ved Universitetet i Oslo.

Tidligere i år ble også en ulovlig innført Buddha-statue fra Myanmar returnert til hjemlandet. Flere tilbakeleveringssaker ventes etter hvert som det kommer flere inndragningsvedtak, skriver Kulturdepartementet i en pressemelding.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har en forpliktelse til å ta vare på vår egen kulturarv og å hindre at viktig kulturarv plyndres og ødelegges i andre deler av verden. Vi må sikre dette gjennom internasjonalt samarbeid om normer og konvensjoner, og ved å hindre innførsel og omsetning av ulovlige kulturgjenstander i vårt eget land, sier statssekretær Bård Folke Fredriksen.