Meny

Wenche Foss ville fylt 100 tirsdag: – Hun var i 100 i 93 år

5. desember ville Wenche Foss fylt 100 år, men sønnen Fabian Stang sier han ikke savner henne.

– Det å savne er ikke noe poeng. Da ønsker man at noe mer skulle vært gjort eller sagt. Men jeg vet ikke hva mor kunne få gjort enda mer enn det hun hadde utrettet. Hennes liv var fullendt, sier Stang til NTB, og legger til:

– Hun var «i 100» i 93 år. Det jeg minnes, er min respekt for hennes evne til å leve.

Les også : – Jeg overlever 2010

Simon og Dissimilis

100-årsdagen for Wenche Foss' fødsel skal markeres på Grand Hotel i Oslo med en mottakelse for spesielt inviterte. En rekke kjente personer fra kulturlivet vil hylle teaterdronningen, filmdivaen, sangerinnen og kulturpersonligheten, som døde 28. mars 2011.

Les også : – Et storartet farvel med gråt og latter

Bak står styret i Wenche Foss' Ærespris, som trommet det i gang da de innså hvilken vemodig merkedag som nærmet seg.

Der vil hun bli kjærlig og ellevilt parodiert av Simon Andersen – og der vil også Dissimilis dukke opp med et musikalsk innslag, for å minne om en av hennes mange hjertesaker, kampen for psykisk utviklingshemmede.

Brukte makten

Fabian Stang sier om moren at hun var flink til å ta et oppgjør med urettferdighet.

– Hennes styrke var at hun tok ansvar, og tok opp det hun reagerte på. Hun ventet ikke på at noen andre skulle gjøre det, sier sønnen, og trekker fram «en stakkars ordfører i en Romerike-kommune» som prøvde å frata de ansatte på en vernet bedrift de fem kronene i timen de fikk.

– Han angret nok på dette resten av sitt liv, humrer Fabian Stang om ordføreren som ertet på seg moren.

– Hun fikk makt gjennom jobben hun gjorde, og brukte den til å hjelpe sine medmennesker, sier Fabian Stang stolt. Til NTB uttalte Wenche Foss i 2006:

– Skal du være skuespiller, må du være sjenerøs. Jeg liker bedre å gi enn å ta imot, også privat.

Champagne og kanapeer

PR-rådgiver Øyvind Skogrand lover at markeringen på 100-årsdagen «vil være i Wenche Foss' ånd» – med champagne og kanapeer. Fabian Stang føyer til:

– Hun skulle nok gjerne vært der selv. Det er ingen hemmelighet at hun trivdes godt i ethvert rampelys!

Wenche Foss' Ærespris ble utdelt for første gang i 2009, og går til en person eller organisasjon som i sterk grad kan forbindes med Wenche Foss' livsglede og engasjement.

– Jeg må si at det frydet meg ganske meget, sa hun til NRK da prisen ble innstiftet av Se og Hør i 2009. Den utdeles årlig. Utdelingen av 2017-prisen er flyttet til januar 2018.

Se video. Fabian Stang: – Mor lo til det siste

Populært