Kringkastingsrådet om «nazi-fisk»: – Lavpannet og historieløst

Nytt på Nytt slaktes av Kringkastingsrådet etter en nazi-spøk rettet mot Christian Tybring-Gjedde. Her ved Johan Golden.
Nytt på Nytt slaktes av Kringkastingsrådet etter en nazi-spøk rettet mot Christian Tybring-Gjedde. Her ved Johan Golden. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hele 543 av 678 klager til Kringkastingsrådet omhandlet «nazi-fisk»-utspillet til Johan Golden på Nytt på nytt. Rådet beskriver utsagnet som en skivebom.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

3. november svarte komiker Johan Golden «Christian Tybring-Gjedde» som løsningsord for «nazi-fisk». Spøken falt ikke i god jord hos mange av seerne, og Kringkastingsrådet mottok hele 543 klager knyttet til spøken.

«Å sammenligne en norsk folkevalgt politiker med et regime som gikk systematisk til verks for å utrydde hele folkegrupper er i beste fall uhyre smakløst og kvalmende av Golden og Nytt på Nytt», lyder en av klagene.

Nå slaktes spøken av rådet, skriver Kampanje.

– Historieløst

– Det er lett å lage god humor på Christian Tybring-Gjedde, men han er faktisk ingen nazist, sa sier rådets leder Per Edgar Kokkvold.

– På listen over hva som er det verste du kan kalle noen i Norge, kommer nazist ganske høyt opp. Jeg vil tro det er i klasse med å bli kalt pedofil, sier rådsmedlem Vebjørg Selbekk.

– Jeg mener det er lavpannet og totalt historieløst. Det skal man ta innover seg, sa Finn Egil Holm.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Banning i barnesang

Nestleder Kjersti Thorbjørnrud var imidlertid ikke like negativ til spøken.

– Da jeg så det, tenkte jeg på det som en ordlek. Det er en type formildende omstendighet, sier hun.

188 andre klager ble rettet mot et annet Nytt på nytt-innslag, der barn sang «Fy faen» i studio.

– Jeg har sittet i rådet to år uten å klage på banning i NRK, det vil jeg gjerne ha protokollført, men nå har vel tiden kommet, sier Selbekk.