Rock & roll-legenden Fats Domino er død

Fats Domino fremfører en av sine mange hits, «Blueberry Hill».

Sangeren og pianisten Fats Domino er død, ifølge amerikanske medier. Rock & roll-pioneren ble 89 år gammel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Antonio «Fats» Domino var omgitt av familie og venner da han tirsdag sovnet stille inn i sitt hjem i New Orleans, opplyser hans datter. Ifølge myndighetene i delstaten Louisiana døde han av naturlige årsaker.

Fats Domino var aktiv musiker i over 50 år og slo gjennom på slutten av 1940-tallet med låten «The Fat Man». Plata med samme navn regnes av enkelte som den første rock 'n' roll-plata noensinne.

Men det var på 1950- og 60-tallet at han hadde sine største suksesser med hitlåter som «Blueberry Hill» og «Ain't that a Shame». Mange av låtene ble skrevet sammen med Dave Bartholomew. Duoen var i en periode popmusikkens mest framgangsrike duo.

(Saken fortsetter under)

Artisten Fats Domino har konsert i Circus på Chateau Neuf i Oslo i 1987. Foto: Henrik Laurvik NTB / NTB scanpix
Artisten Fats Domino har konsert i Circus på Chateau Neuf i Oslo i 1987. Foto: Henrik Laurvik NTB / NTB scanpix

Inspirerte Elvis

Fats Domino kombinerte sjangrene rhythm and blues og rock 'n' roll, og han regnes som en viktig inspirator for artister som Elvis Presley og The Beatles. Da musikkmagasinet Rolling Stone kåret de største artistene gjennom tidene, havnet Fats Domino på 25. plass.

– Han er virkelig ett av de store navnene. Han har veldig mange hits og har inspirert veldig mange. Elvis Presley har sunget flere av hans låter, sier musikkjournalist Stefan Wermelin til TT.

– Fats Domino var en som også nådde ut til hvite. Han tilpasset musikken, gjorde den mer familievennlig. Det var hyggelig musikk, sier han videre.

Rock 'n' roll-pioneren Fats Domino fotografert i 1956. Tirsdag døde han, 89 år gammel. Foto: AP / NTB scanpix
Rock 'n' roll-pioneren Fats Domino fotografert i 1956. Tirsdag døde han, 89 år gammel. Foto: AP / NTB scanpix

I løpet av livet solgte Fats Domino 65 millioner plater, ifølge New York Daily News. I 1998 ble han tildelt utmerkelsen National Medal of Arts av USAs daværende president Bill Clinton.

Les også: Helleland: – Ap med grov løgn

Rammet av orkan

Antoine Domino jr. ble født i 1928 i New Orleans. Han var sønn av en fiolinist og vokste opp i en søskenflokk på ni.

Da orkanen Katrina rammet hjembyen i august 2005, valgte Fats Domino å bli værende i huset sitt. Han og familien måtte reddes ut med en båt, og han mistet tre pianoer og flere titall gull- og platinumplater.

Etter orkanen slapp han albumet «Alive and Kickin» for å samle inn penger til ofrene.

Han og kona Rosemary var gift i 50 år og fikk åtte barn sammen. De vokste opp i det samme falleferdige nabolaget som ham selv, men i et storslått herskapshus.

Ifølge vennen David Lind var Fats Domino inkarnasjonen av alt som var godt i New Orleans. I et intervju i 2008 beskrev han vennen slik:

– Han er varm, elsker moro, åndelig, kreativ og ydmyk. Du kan ikke få mer New Orleans enn det.

Les også: Kunstnere aksjonerer mot kulturministeren

Personvernpolicy