USA og Israel trekker seg fra UNESCO

Regjeringen til president Donald Trump har besluttet å melde USA ut av UNESCO. Foto: AP/NTB scanpix
Regjeringen til president Donald Trump har besluttet å melde USA ut av UNESCO. Foto: AP/NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

USA og Israel trekker seg fra UNESCO og begrunner utmeldingen med at organisasjonen er antiisraelsk og trenger omfattende reformer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

UNESCO er FNs organisasjon for utdanning, vitenskap, kultur og kommunikasjon, og har blant annet ansvar for verdensarvlisten.

Utenriksdepartementet i Washington varslet torsdag at USA trekker seg fra organisasjonen. Noen timer senere opplyste Israels statsminister Benjamin Netanyahu at de gjør det samme.

– I dag er en ny dag i FN, hvor det er en pris å betale for diskriminering av Israel, sier den israelske FN-ambassadøren Danny Danon.

I den amerikanske begrunnelsen for utmeldelsen blir UNESCO anklaget for å være partisk og antiisraelsk. I stedet for å være medlem, ønsker USA nå status som permanent observatør.

Reagerer sterkt

USAs beslutning skyldes trolig at president Donald Trump vil vise at han støtter Israel, mener François Heisbourg ved den britiske tankesmia International Institute for Strategic Studies.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han knytter også utmeldelsen til Trumps «USA først»-politikk.

– UNESCO er en forholdsvis liten organisasjon, den dreier seg ikke om viktige interesser. Og UNESCO har gått mye lengre enn andre FN-organisasjoner i å anerkjenne de palestinske myndighetene, sier han.

Les også: UNESCO erklærer Hebron som et verdensarvsted

UNESCOs leder Irina Bokova reagerer sterkt på USAs utmelding og sier den er et tap for FN-familien og for det flernasjonale samarbeidet.

– Jeg ønsker å uttrykke en dyp beklagelse over at USA har besluttet å trekke seg fra UNESCO, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun mener at USA og UNESCO trenger hverandre mer enn noensinne som følge av økende ekstremisme og terror, noe som skaper behov for langsiktige løsninger for å skape fred og sikkerhet.

– Tragisk

Boko forsvarer også UNESCOs rykte og viser til at organisasjonen kjemper for å spre kunnskap om jødeutryddelsen under annen verdenskrig og at den utdanner lærere til å bekjempe antisemittisme.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Generalsekretær Mats Djurberg ved svenske UNESCO beskriver USAs utmeldelse som tragisk.

– Et sterkt USA trengs i det multilaterale systemet. Vi ser at UNESCOs mandat er viktigere enn noensinne. Vi trenger et USA som står opp for pressen, ytringsfriheten, vitenskap, utdanning og mot ekstremisme, mange av de spørsmålene som er aktuelle i dag, sier Djurberg til nyhetsbyrået TT.

Palestina ble medlem

USA har meldt seg ut av UNESCO en gang før, i 1984. Men i 2002 besluttet daværende president George W. Bush å melde landet inn igjen.

I 2011 sluttet USA å gi penger til UNESCO etter at organisasjonen lot Palestina bli medlem. I dag skylder USA 550 millioner dollar i kontingent.

Les også: Belgisk ølkultur og cubansk rumba inn på UNESCO-liste

Det amerikanske utenriksdepartementet har likevel beholdt et kontor ved UNESCOs hovedkvarter i Paris, samtidig som USA har forsøkt å påvirke organisasjonens politikk fra innsiden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Trumps regjering har jobbet med å forberede utmeldelsen i flere måneder, og det var ventet at USA ville trekke seg før årsskiftet. Torsdag ble det opplyst at utmeldelsen trer i kraft 31. desember.

UNESCO er aller mest kjent for å ha ansvar for verdensarvlisten, men blant de viktigste ansvarsområdene er også jenters rett til utdanning i fattige land og pressefrihet.