Meny

Van Gogh-film lagd av 65.000 oljemalerier

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To regissører, 125 kunstnere og noen styrtrike Van Gogh-fans har gått sammen om å skape en hyllest til den nederlandske maleren, i form av «verdens første fullstendig malte spillefilm».
Den amerikanske filmplakaten, via filmens hjemmeside.

«Loving Vincent» handler om den verdensberømte nederlandske maleren Vincent van Gogh (1853-1890), og er utformet som en hyllest til hans verker.

Hvert av de 65.000 stillbildene animasjonsfilmen er bygget opp av er håndmalte oljemalerier laget av 125 profesjonelle kunstnere, skriver filmskaperne i sin pressemelding.

Filmen ble først spilt inn som spillefilm med skuespillere. Siden ble hvert enkelt stillbilde håndmalt.

Effekten kan du se i traileren over, der det kan se ut som om Van Goghs ville, fargerike motiver kommer til liv. Filmens handling er en kontrafaktisk detektivhistorie, som spør «hva om Van Gogh ikke tok sitt eget liv?» Hva om han ble drept? Det meste av handlingen i «Loving Vincent» finner sted etter kunstnerens død, men med enkelte tilbakeskuende scener.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Adeline Ravoux (spilt av Eleanor Tomlinson) bretter servietter ved vertshuset Ravoux i filmen. Alle illustrasjoner fra filmens hjemmeside.«Uvanlig, sjarmerende, interessant»

Postmannen Roulin spilt av Chris O'Dowd.

Kjærlighetserklæringen av en film er regissert av Dorota Kobiela og Hugh Welchman, og har blitt en «uvanlig og interessant biografisk skildring», skriver New York Times i sin anmeldelse. Avisens anmelder er imponert over den nyskapende og møysommelig utførte animasjonsteknikken, men handlingen er ikke riktig dramatisk nok til å holde interessen oppe, konkluderer New York Times. Tross dette: «Sjarmen ved filmen vedblir», når det er gjort med slik «kjærlighet til Vincent».

Marguerite Gachet spilt av Saoirse Ronan. Alle ill. fra filmens hjemmeside.

Ideen om den malte Van Gogh-filmen kom til Kobiela og Welchman for seks år siden, skriver Artnet.

Flere hundre malte lerret og fem millioner dollar senere hadde Loving Vincent endelig New York-premiere fredag 22. september.

Filmen bruker animasjonsteknikken stop-motion (punktfotografering), hvor man flytter og fotograferer gjenstander bilde for bilde. Hvert enkeltbilde består av et ekte oljemaleri. Metoden skaper illusjonen av at Van Goghs verker er vekket til live på (film)lerretet.

Les også: Selvlysende sykkelvei inspirert av Van Gogh

– Aldri gjort noe tilsvarende

Nattcafeen. Motiv fra filmen, inspirert av Van Goghs originaler.

Mange animerte filmer, f.eks. Snøhvit, har hatt malte bakgrunner. Metoden med å male oppå levende bilder i animasjonsfilm har også vært brukt tidligere, for eksempel i Ralph Bakshis «Ringenes Herre » (1978), som benytter varianten «rotoskopering».

Men det har aldri vært gjort noe med en slik omfattende bruk av komplette oljemalerier som i «Loving Vincent», skal vi tro filmskaperne og fagpressen.

Siden teknikken var uprøvd var filmstudioer og produsenter usikre på om dette kunne slå an, eller var noe å finansiere, forteller filmskaperne til Artnet. Til slutt klarte de å skrape sammen fem millioner dollar, en beskjeden sum etter Hollywood-standard.

Vincent maler i regnet. Illustrasjoner fra filmens hjemmeside.

– Denne filmen ville ikke ha blitt til om ikke det fantes noen svært rike enkeltpersoner som elsker Vincent og tok en sjanse, sier Weichman til Artnet.

Det tok duoen fire år å utvikle animasjonsteknikken. Siden startet den to år lange produksjonsprosessen.

For å fange inn vekslende bakgrunner, ansiktsuttrykk og bevegelser ble hvert lerret malt på ny i gjennomsnitt 76 ganger. Til sammen utførte de 125 involverte kunstnerne 65.000 motiv. Ved slutten av innspillingen satt regissørene igjen med 845 malerier, hvert av dem viser det siste motivet i hver sekvens.

Les også: Fant tapt Van Gogh på norsk loft

Tragisk skjebne

Dr Gachet, spilt av Jerome Flynn.

Den nederlandske maleren Vincent van Gogh var en av den ekspresjonistiske stilartens forgjengere, og regnes i dag som en av de viktigste malerne ved inngangen til 1900-tallet. Han var lite ansett i egen samtid.

«Stjernehimmel over Rhône», motiv fra filmen.

Etter hvert gikk han i gang med et intenst fargestudium og en «inntrengende detaljskildring», som Store Norske Leksikon formulerer det. Disse studiene er også reflektert i filmens hyllest.

Blant hans mest kjente malerier er Mann med avskåret øre fra 1889; utført etter at han selv skar av seg øret etter en konflikt med den franske maleren Paul Gaugin, som han i utgangspunktet beundret. Van Gogh ble innlagt på asylet i Saint-Rémy i Frankrike, men fortsette å male lerreter og en stor mengde tegninger, før han til slutt tok sitt eget liv.

Det er denne berømte og tragiske fortellingen som blir dramatisert nærmest som en detektivhistorie i den nye filmen, ifølge foromtalen.

Norske Filmweb har en oppføring om filmen, men foreløpig ingen opplysninger om distributør i Norge eller evt. norsk premieredato.

Se også: Stjålne Van Gogh-malerier funnet hos italiensk mafia

Arles café nattestid. Motiv fra filmen.
Populært