Dommer: Dalís grav skal åpnes i farskapssak

Foto: Roger Higgins/Wikimedia Commons
Artikkelen fortsetter under annonsen

En spansk dommer besluttet mandag at levningene av kunstneren Salvador Dalí skal graves opp i forbindelse med en farskapssak.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette til tross for sterk motstand fra det statlige fondet som forvalter kunstnerens dødsbo. Dalí, mest kjent for sin surrealistiske kunst, døde i 1989 og er begravet i Dalí-museet i den nordøstlige byen Figueres.

Pilar Abel, en tarotkortleser født i 1956 i den nærliggende byen Girona, hevder å stamme fra en affære mellom Dalí og hennes mor Antonia.

Under tidspunktet da affæren angivelig skal ha funnet sted, var Dalí gift med sin muse Gala. Hun døde sju år før kunstneren, og hadde en datter fra et tidligere ekteskap, men hun og Dalí fikk ingen barn sammen. Da Dalí døde 84 år gammel, testamenterte han alt han eide til den spanske stat.

Mandag het det i en uttalelse fra domstolen i Madrid at DNA-tester av Dalis balsamerte levninger vil være nødvendig, fordi det ikke eksisterer andre biologiske rester av kunstneren de kan sammenligne Abels DNA med.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Saken begynte i 2015, da Abel saksøkte det spanske finansdepartementet, som forvalter Dalís dødsbo, og Gala Dalí-stiftelsen, som ble opprettet for å administrere det.

Hvis DNA-et matcher, kan hun bruke etternavnet Dalí og gå rettens vei for å kreve rettigheter til kunstnerens etterlatte verker og eiendom, som ifølge regional lovgiving kan tilsi opptil 25 prosent av Dalís dødsbo.

Gala Dalí-stiftelsen har varslet at den vil anke dommen.