Eurovision: Nå gjelder det for JOWST i Kiev

Låtskriver og produsent Joakim With Steen, alias JOWST (til høyre) og vokalist Aleksander Walmann foran en vegg i det ukrainske flaggets farger.
Låtskriver og produsent Joakim With Steen, alias JOWST (til høyre) og vokalist Aleksander Walmann foran en vegg i det ukrainske flaggets farger. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Om få dager står JOWST på scenen i Kiev for å forsvare Norges ære. Helt fra første note har Eurovision-bidraget «Grab The Moment» blitt til ved tilfeldigheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I årets Eurovision Song Contest deltar Norge i semifinale nummer to, som holdes torsdag. Samme kveld skulle Russland ha vært på scenen, representert av Julija Samojlova. Men det betente forholdet mellom Russland og arrangøren Ukraina har gjort at Russland ikke får delta i år – som en direkte følge av at den russiske kringkasteren Channel One ikke vil vise showet.

Nå er det oppnådd en enighet mellom Channel One og Den europeiske kringkastingsunion (EBU) om at Samojlova får være russisk finalist i 2018, ifølge russiske kilder.

Et uhell på synth

Norges bidrag, «Grab The Moment», har melodi av Joakim With Steen, kjent under artistnavnet JOWST. Teksten er det Jonas McDonnell som har skrevet. Aleksander Walmann er vokalist.

JOWSTs Eurovision-historie startet en dag i slutten av mai i fjor – ganske tilfeldig – i lydstudioet der Joakim With Steen til daglig har arbeidet sitt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– En dag var det en kar som ikke møtte opp. Og da skulle jeg forske på en synthesizer, som jeg aldri hadde prøvd før. Det var noen rare innstillinger på den, så da jeg trykket på én tangent, kom det to noter, forklarer låtskriveren og produsenten til NTB.

– Så tenkte jeg at jeg skulle lage noe ut av det, noe som egentlig ikke gikk an å lage så mye kult av, fortsetter han.

Les også: EBU: Russland utestengt fra Eurovision

Skulle lage en hit

Resultatet ble en instrumentallåt som har endt med å bli mellompartiet i låten. Ved hjelp av innspill fra en lukket Facebook-gruppe.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg påsto jeg skulle lage en hit, sier Steen og ler beskjedent.

– Ikke bare for å motivere meg selv, men for å love noe jeg måtte holde. Da kunne jeg ikke gå over til å lage noe alternative greier, for da blir det ikke en hit, sier han.

Fire-fem måneder senere var låten spredd til ulike plateselskaper, og JOWST fikk napp hos Three 15 Records. Noen dager etterpå ringte NRK og ville ha med sangen i norsk Melodi Grand Prix, siden Steen for moro skyld hadde meldt den på.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: JOWST lover å levere i Kiev

Sa først nei

– Så da sa jeg egentlig nei – og at jeg hadde signert kontrakt om å gi den ut på en annen dato, sier Norges låtskriver.

I tillegg ønsket ikke tekstforfatter og daværende vokalist MacDonald å delta i MGP. JOWST fikk hjelp av NRK og plateselskapet til å finne en ny vokalist. Aleksander Walmann var ikke blant dem som ble spurt, men han fikk låten via en kamerat som mente han ville passe til å synge den.

– Så det er ganske tilfeldig at han endte der, sier Joakim With Steen.

Ble far – vurderte å droppe MGP

At Joakim With Steen selv skulle stå på scenen under framføringen, var heller ikke gitt. Masken han er blitt kjent for, kunne ha blitt nyttig, for han ble far rundt tiden da det var generalprøver.

– Da tenkte jeg at det ikke passet seg for meg å stå scenen i Oslo Spektrum, og jeg fortalte at jeg skulle få noen andre til å ha på seg masken, sier Steen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Og da begynte jeg med min motkamp, for jeg hadde lyst til å ha ham på scenen. Og tenk på at datteren din kommer til å synes det er helt rått at faren sto i Spektrum, skyter vokalist Wallmann inn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Steen trengte én natt til å tenke på det, men sa omsider ja. Og datteren ble født i god tid før den norske finalen.

Sverige blant favorittene

Første semifinale i årets Eurovision Song Contest arrangeres tirsdag. Der er Sverige den store favoritten, og Island og Finland skal også i ilden. I Norges semifinale to dager senere møter vi blant annet motstand fra Danmark. Går Norge videre, venter selve finalen lørdag 13. mai.

Fjorårsvinner og arrangør Ukraina er direkte kvalifisert til finalen, sammen med «de fem store» i EBU – Storbritannia, Italia, Spania, Tyskland og Frankrike. Italia er den soleklare favoritten, foran Bulgaria, Portugal og Sverige.