Knausgård: – Skriver neppe bok om skilsmissen

Forfatter Karl Ove Knausgård.
Forfatter Karl Ove Knausgård. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

I et personlig portrettintervju med Aftonbladet forteller den verdensberømte norske forfatteren om livet etter bruddet med Linda Boström, og om engstelsen for å være i samme rom som Donald Trump.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Knausgård debuterte med boka «Ute i verden» i 1998. Gjennom den selvbiografiske romanserien «Min kamp» fra 2009 ble den 48 år gamle norske forfatteren en verdenssensasjon. Knausgård forteller til Aftonbladet at han kan bli sliten av å svare på personlige og inngående spørsmål om disse bøkene. Likevel er han glad for interessen.

Faksimile av forsiden til «Om våren»: Forlaget Oktober.
Faksimile av forsiden til «Om våren»: Forlaget Oktober.

I disse dager er boka «Om våren» kommet ut på svensk, og intervjuet er gjort i den anledning. Knausgård bor i Sverige på 15. året. Dette er en av fire bøker med navn etter årstidene. Bokserien med korttekster er dedikert til hans yngste datter, som nå er tre år. «Om våren» forteller også om ekskona, forfatteren Linda Boströms, kamp med sin sinnslidelse. Aftonbladets journalist spør om han angrer på at han skrev så detaljert om eks-konas sykdom. Hun har diagnosen bipolar, en kronisk affektiv lidelse preget av kraftige svingninger i stemningsleie.

– Selvsagt fikk hun lese alt i forveien. Om hun hadde sagt nei ville jeg aldri gitt det ut, sier forfatteren til Aftonbladet.

Budskapet til datteren

Forfatteren sier han har særlig et budskap til datteren i boken:

– At livet kan vært tøft, men at det er verdt å leve. Og at det kommer til å bli bra igjen.

«Om våren» kom ut på norsk i 2016, og er del av en kvartett med årstidsbøker med korttekster om gjenstander og mer abstrakte konsepter. Knausgård har beskrevet bøkene som et «personlig oppslagsverk om våre nære omgivelser», skriver Paris Review.

Linda Boström Knausgård er også en kritikerrost forfatter. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Linda Boström Knausgård er også en kritikerrost forfatter. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Knausgård og Boström ble separert i fjor høst, det blir hans andre skilsmisse. De bor fremdeles i nærheten av hverandre på Österlen, et sletteland sørøst i Skåne. Paret har fire barn sammen. I intervjuet beskriver Knausgård samarbeidet mellom de to som godt. På spørsmål fra Aftonbladet sier Knausgård at han ikke tror han kommer til å skrive bok om selve skilsmissen.

– Det er ikke så mye der som er interessant. Men «Om våren» handler en hel del om oss to, sier han til avisen.

Les også: Knausgårds kone: – Du vet sikkert at Karl Ove og jeg skal skilles

– Trump er nok en veldig ubehagelig person

I fjor vår inviterte den amerikanske avisen New York Times Knausgård til å intervjue daværende presidentkandidat Donald Trump. Knausgård hadde gjort andre oppdrag for avisen, men takket nei til akkurat dette. Det var tidlig i valgkampen, og Trump var fremdeles mulig å få tak i. Men forfatteren takket nei:

– Jeg var redd for å møte ham. Det er nok en veldig ubehagelig person. Jeg tenker på hans utstråling. Tenk å være i samme rom. Også var hele USA interessert i ham. Hvis jeg skulle skrevet i NY Times om ham ville det bli lest av over en million mennesker. Det var et voldsomt press. Jeg turte ikke, det var dumt, sier Knausgård til Aftonbladet.

Søndag ble Knausgård tildelt den prestisjetunge østerrikske prisen Austrian State Prize for European Literature. Det er første gang prisen går til en norsk forfatter, og han havner i selskap med forfattere som Umberto Eco og Milan Kundera, skriver NTB.

I februar fikk han også den svenske Björn Nilsson-prisen for «fremstående kulturkritikk». I tildelingen ble han beskrevet som en av verdenspressens mest etterspurte penner.

Les også: Knausgård vinner svensk pris og kritiserer Norge