Oscar-nominert syrer nektes innreise til USA

<p>Dette bildet er fra 24. november 2016 og viser syriske frivillige fra Hvite Hjelmer redde en gutt fra ruinene etter bombing i Aleppo.LBI</p>
Dette bildet er fra 24. november 2016 og viser syriske frivillige fra Hvite Hjelmer redde en gutt fra ruinene etter bombing i Aleppo.LBI Foto: Ameer Alhalbi / AFP

En 21 år gammel syrer som står bak den Oscar-nominerte dokumentaren om det frivillige hjelpekorpset Syrian Civil Defense, nektes innreise til USA.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Khaled Khatib filmet mesteparten av materialet og er selv blant hovedpersonene i den britiske Netflix-filmen "The White Helmets".

Den 40 minutter lange dokumentaren om frivillige som risikerer egne liv for å berge sivile i ruinene av det krigsherjede Aleppo, er nominert til Oscar i kategorien kortdokumentar. Filmen regnes som et av britenes største Oscar-håp på søndagens utdeling, skriver BBC.

Khatib er selv hjelpearbeider i hjelpekorpset Hvite hjelmer og bidro med videomateriale til filmskaperne. Han skulle etter planen ha fløyet fra Tyrkia til USA lørdag for å delta på Oscar-utdelingen.

Khateeb hadde fått visum, men rett før han fikk gått ombord på flyet, ga amerikanske myndigheter beskjed om at de hadde funnet såkalt fravikende informasjon om Khatib, ifølge AP. Betegnelsen er bred og brukes om alt fra terrorforbindelser til avvik knyttet til reisedokumenter.

"The White Helmets" er regissert av Orlando van Einsiedel og har vært vist på en rekke filmfestivaler. I desember ble det kjent at George Clooney planlegger å lage fiksjonsfilm av dokumentaren.

Personvernpolicy