Flytter oppgaver i Kulturrådet fra Oslo til Bodø

Kulturrådets museumsavdeling skal flyttes fra Oslo til Bodø, varsler kulturminister Linda Hofstad Helleland (H).
Kulturrådets museumsavdeling skal flyttes fra Oslo til Bodø, varsler kulturminister Linda Hofstad Helleland (H). Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Ti ansatte i Kulturrådet må belage seg på å flytte fra Oslo til Bodø. Beslutningen kom brått, sier Kulturråd-direktør Kristin Danielsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Den politiske beslutningen om å flytte museumsfaglige oppgaver til Bodø kom brått. Dette berører mange medarbeidere direkte, sier Danielsen.

Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) kunngjorde beslutningen da hun onsdag besøkte Bodø. Det er Kulturrådets nasjonale oppgaver på museumsfeltet, ett av ti fagområder, som skal flyttes.

– Flyttingen er et ledd i regjeringens politikk med å spre statlige arbeidsplasser i hele landet, Dette kan både bidra til å tydeliggjøre museumsoppgavene og styrke Kulturrådets virksomhet som helhet, sier Helleland i en pressemelding.

Styrke kulturlivet

Hun mener flyttingen vil bidra til å styrke kulturlivet i Nordland. Norsk kulturråd har en rekke oppgaver knyttet til utvikling, forvaltning og rådgiving på museumsfeltet.

– Museumssektoren kjennetegnes ved å ha en desentralisert struktur, og i det perspektivet er det naturlig at de statlige oppgavene knyttet til nettopp dette feltet, flyttes ut av hovedstaden, sier Helleland.

Ifølge Danielsen har Kulturrådet denne uka fått utvidet sitt mandat til å etablere kontorer både i Trondheim og i Bodø.

– Vi skal sørge for at Kulturrådets nasjonale oppdrag og tilstedeværelse styrkes gjennom dette, sier hun.

Helhetlig plan

Flyttingen av Kulturrådet er trolig de første av flere hundre statlige arbeidsplassene som skal flyttes ut av Oslo. Aftenposten skrev tirsdag at regjeringen fredag skal legge fram en helhetlig plan om utflytting. Ingen kilder ønsker å røpe det konkrete antallet overfor avisa, men det kan være snakk om mange hundre.

Kommunalminister Jan Tore Sanner ville onsdag ikke bekrefte noen av opplysningene overfor NTB.

Kompromiss

Flytteplanene er en direkte konsekvens av et kompromiss mellom Venstre og regjeringspartiene fra i fjor vår. Da støttet Venstre en omlegging av inntektssystemet til kommunene mot et løfte om å få flyttet statlige jobber ut av Oslo.

De ansatte i de virksomhetene som blir berørt, vil trolig bli orientert på allmøter denne uka før flyttingen blir kjent i offentligheten.

Personvernpolicy