Åpen for alle - alltid

Syria-konflikten topper ekstremt nyhetsår

Den ødeleggende krigen i Syria fikk flest oppslag i norske medier i 2016 viser en undersøkelse i regi av Retriever, PR-operatørene og YouGov. Her fra Aleppo i mellomjula.
Den ødeleggende krigen i Syria fikk flest oppslag i norske medier i 2016 viser en undersøkelse i regi av Retriever, PR-operatørene og YouGov. Her fra Aleppo i mellomjula. Foto: Khalil Ashawi / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv om kommunesammenslåingen er den nest mest omtalte nyhetssaken i 2016, drukner den litt i mer dramatiske hendelser som krigen i Syria og valget av ny president i USA.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Til tross for at medieanalysebyrået Retriever har registrert nesten 50.000 oppslag i mediene om kommunesammenslåingen i år, svarer flertallet i en undersøkelse at kommunesammenslåingen er en av de sakene de har opplevd dårligst dekning av.

– Det har nok vært skrevet mer om kommunesammenslåing enn det folk opplever. Det er ikke slik at saken har blitt dekket for lite, men heller at dekningen ikke har blitt oppfattet i like stor grad. Dette kan ha sammenheng med de mer spektakulære begivenhetene man har sett i 2016, som i større grad etterlater inntrykk blant folk flest sier Kristina Nilsen i Retriever.

Presidentvalg engasjerte

Dette er de ti mest omtalte nyhetene i år

• Situasjonen i Syria (53.870 oppslag)
• Kommunesammenslåing (49.846 oppslag)
• Flyktningdebatten i Norge (45.802 oppslag)
• Presidentvalgkampen i USA (39.366 oppslag)
• OL i Rio (inkludert Paralympics) (35.704 oppslag)
• Flyktningkrisen (34.971 oppslag)
• Forholdet mellom Russland og Norge/NATO (22.739 oppslag)
• Oljeprisen (21.387 oppslag)
• Brexit (17.642 oppslag)
• Det opphetede boligmarkedet (13.902 oppslag)

(Kilde: Agenda Tracker-undersøkelsen fra Retriever, PR-operatørene og YouGov) (©NTB)

Både kommunesammenslåingen og flyktningdebatten i Norge fikk flere oppslag enn den amerikanske presidentvalgkampen som med 39.366 oppslag ble årets fjerde mest omtalte nyhetssak.

– Vi er litt overrasket over at det amerikanske presidentvalget ikke gjorde større utslag i mediene, sier Nikolai Riibe, rådgiver i PR-operatørene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men til gjengjeld er det den amerikanske presidentvalgkampen som har gjort mest inntrykk på folk i 2016. Hele 75 prosent i undersøkelsen sier de er sinte eller opprørt.

Syria mest omtalt

Totalt er det publisert 53.870 saker om situasjonen i Syria. Det gjør krigen i Syria til årets mest omtalte nyhetssak i norske medier. Dette er også den saken folk synes er den verste i Agenda Tracker-undersøkelsen.

EU-avstemningen i Storbritannia preget nyhetene på vårparten og i sommer. Men når året er omme, ender Brexit på niendeplass blant årets mest omtalte saker i Norge.

Glade av OL

OL og Paralympics i Rio er den femte mest omtalte nyhetssaken i år, men også den eneste på topp-ti-listen som gjør flertallet glade. 63 prosent ble glade av Rio-OL. 25 prosent ble glade av Brexit, mens 44 prosent sier de ble sinte eller opprørt av den britiske utmeldelsen av EU.

Den internasjonale flyktningkrisen, forholdet mellom Russland og NATO, oljeprisen og det opphetede boligmarkedet når også opp blant de ti mest omtalte nyhetssakene i år.