Norske artister kan tape millioner på mindre radiospilling

Norske artister kan tape millioner, men det å introdusere nyutgivelser og ukjent norsk musikk er først og fremst et ansvar NRK må bære, mener Kenneth Andresen i P4-gruppen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix.
Norske artister kan tape millioner, men det å introdusere nyutgivelser og ukjent norsk musikk er først og fremst et ansvar NRK må bære, mener Kenneth Andresen i P4-gruppen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix

Norske artister kan tape seks millioner i årlige inntekter når Radio Norge og P4 fra nyttår ikke lenger er forpliktet til spille norsk musikk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når FM-nettet slås av neste år, er ikke lenger de kommersielle kanalene P4 og Radio Norge forpliktet til å spille norsk musikk. I dag må andelen ligge på minst 35 prosent norsk musikk, men 1. januar er det slutt, skriver Klassekampen.

Ifølge Gramo vil norske artister miste 5,9 millioner kroner i inntekter neste år dersom P4 og Radio Norge halverer sine norskandeler. Gramo-direktør Martin Grøndahl sier han mener anslaget er rimelig siden begge kanalene har spilt mye av den norske musikken om natten for å fylle kvoten.

– Vi kommer hundre prosent sikkert til å få mye mindre norsk musikk på radio, og Gramos norske medlemmer kommer til å få mye mindre penger, sier Grøndahl.

– Radiokanalene sier de spiller det folk vil høre på, og da blir det «Stairway to heaven», sier han.

Tove Bøygard, nestleder i Norsk forening for komponister og tekstforfattere, deler bekymringen.

– Etter at fysisk salg falt bort, sitter man igjen med smuler. Radiovederlag er en viktig inntekt for mange.

I P4 vil de helst overlate ansvaret for ny norsk musikk til NRK.

– Det å introdusere nyutgivelser og ukjent norsk musikk er først og fremst et ansvar NRK må bære, sier Kenneth Andresen i P4-gruppen til Klassekampen.

Les også:

Her slukkes FM-nettet først: Mange steder mangler dekning

Frp vil stoppe slukkingen av FM-nettet

DAB: Dette kan du gjøre med din gamle radio når FM-nettet slukkes

Personvernpolicy