Linn Ullmann blant favorittene til nordisk litteraturpris

Linn Ullmann er blant de nominerte til Nordisk råds litteraturpris.
Linn Ullmann er blant de nominerte til Nordisk råds litteraturpris. Foto: Jessica Gow / NTB scanpix

Linn Ullmann (50) er en av favorittene til å vinne Nordisk råds litteraturpris. Men det er hele 14 nominerte til prisen, som deles ut i København tirsdag kveld.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I fjor vant Jon Fosse prisen. Svekker det de norske sjansene i år? Slett ikke, mener NRKs mangeårige bokanmelder Marta Norheim.

– Det skjer rett som det er at samme landet vinner to år på rad, skriver hun på NRKs nettsider.

Hun mener prisen enten må gå til Linn Ullmann for «De urolige», til den danske poeten Bjørn Rasmussen for «Ming» eller til den svenske forfatteren Tom Malmquist for romanen «I hvert øyeblikk er vi fortsatt i live».

I «De urolige» forteller Ullmann historien om en oppvekst med to kunstnerforeldre. Boka fikk P2-lytternes romanpris og var også nominert til Kritikerprisen i fjor.

Også Geir Gulliksen nominert

Norge har også en sterk kandidat i Geir Gulliksen som er nominert for sin mye omtalte bok «Historie om et ekteskap».

Grunnen til at det blir hele 14 nominasjoner, er at Sverige, Danmark, Finland, Island og Norge nominerer to kandidater hver. I tillegg er det en nominert fra Det samiske språkområdet, en fra Åland, en fra Færøyene og en fra Grønland.

Litteraturprisen har vært delt ut siden 1962. Formålet med prisen er å øke interessen for nabolandenes litteratur og språk og det nordiske kulturfellesskapet. NRK har gjort en undersøkelse som viser at det ikke er noe automatikk i at en nominasjon fører til at boka oversettes til et annet nordisk språk. Ifølge undersøkelsen er kun 36 av de 119 prisnominerte bøkene som ikke er norske, oversatt til norsk. Selv flere av vinnerbøkene er ikke oversatt til alle de store nordiske språkene.

Pris for barne- og ungdomsbøker

Under utdelingen i DR Koncerthuset i København tirsdag kveld skal det også deles ut priser for beste barne- og ungdomsbøker, film, musikk og en egen miljøpris.

Prisen for beste barne- og ungdomsbøker har kun vært utdelt siden 2013. Norge har vunnet en gang, i 2014 da Håkon Øvreås (tekst) og Øyvind Torseter (illustrasjoner) fikk prisen for boka «Brune». Torseter er nominert i år også, nå for bildeboka/tegneserien «Mulegutten», som han både har skrevet og illustrert. Den andre norske nominerte er Ragnar Aalby, også han illustratør, for «Krokodille i treet».

Det er 13 nominerte i denne klassen. I fjor gikk prisen til svenske Jakob Wegelius for «Morderens ape». Barnebokkritiker Morten Olsen Haugen i Aftenposten mener en svenske er favoritt til prisen også i år. Han holder en knapp på «Ishavspirater» av Frida Nilsson.

I filmprisklassen er kun én pris fra hvert land nominert. Norsk kandidat er Joachim Triers «Louder Than Bombs». Det er tredje gang han er nominert til prisen.

Prisutdelingen kan følges direkte på nrk.no og sendes på NRK2 onsdag kveld.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden