Bob Dylan får Nobels litteraturpris

Den amerikanske poeten, rockestjernen og folk-sangeren Bob Dylan blir tildelt årets Nobelspris i litteratur.
Den amerikanske poeten, rockestjernen og folk-sangeren Bob Dylan blir tildelt årets Nobelspris i litteratur. Foto: Fred Tanneau / AFP

Årets nobelpris i litteratur går til en vaskeekte rockestjerne, den amerikanske musikeren Bob Dylan (75).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Dylan får Nobels litteraturpris for å ha skapt nye poetiske uttrykk innenfor amerikansk sangtradisjon, sa Sara Danius fra Svenska Akademien i Börshuset i Stockholm da hun kunngjorde prisvinneren.

Prisen deles ut i Stockholms konserthus 10. desember, og en del av prisen er åtte millioner svenske kroner, skriver svenske Dagens Nyheter.

Bob Dylan ble første gang offisielt nominert til den høythengende nobelprisen i litteratur i 1997, og har siden blitt renominert hvert år.

Dylan er en amerikansk musiker, poet og sangtekstforfatter. Han har vært innflytelsesrik i populærmusikken siden 60-tallet, og mange av hans mest kjente verk stammer fra denne tiden.

Dylan har latt både politiske og sosiale spørsmål, samt litterære og filosofiske inspirasjoner påvirke sine verk.

USAs president Barack Obama overakte Dylan «presidentens frihetsmedalje» 29. mai 2012. Foto: Mandel Ngan / AFP
USAs president Barack Obama overakte Dylan «presidentens frihetsmedalje» 29. mai 2012. Foto: Mandel Ngan / AFP

Dylan gjestet Norge første gang i 1981 og har siden da holdt 25 konserter her i landet.

Les også: Dylan fra alle kanter

Svært overraskende

Valget av rockpoeten i år kom imidlertid svært overraskende fra Svenska Akademien. Kunngjøringen av prisvinneren ble i år én uke forsinket, noe som førte til rykter om at det var stor uenighet innen Svenska Akademien. Det er også blitt spekulert på om vinneren kunne være politisk kontroversiell.

Dylan er den første sangforfatteren som blir tildelt prisen, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Obamas favoritt

Blant de mange som var raskt ute med å gratulere Dylan med prisen, var president Barack Obama.

– Gratulerer til en av mine favorittpoeter, Bob Dylan, en velfortjent Nobel, skrev han på Twitter.

Dylan gjestet Norge første gang i 1981 og har siden holdt 25 konserter her i landet, den siste i oktober i fjor. Professor i idéhistorie ved Universitetet i Oslo, Reidar Aasgard, mener prisen i høyeste grad er fortjent.

– Han er en stor multikunstner og har en sjelden og uvanlig bredde og tyngde i både tematikk og følelsesregister, sier Aasgaard.

Spekulasjoner om norsk dramatiker

Bob Dylan har i mange år vært nevnt som mulig kandidat, men få har ansett ham som en seriøs kandidat til nobelprisen i litteratur.

Blant de heteste tipsene i år var den syriske poeten Adonis og den kenyanske forfatteren Ngugi wa Thiong'o. Begge har også vært blant favorittene tidligere år. Også norske Jon Fosse har vært nevnt i spekulasjonene.

Akademiet utarbeider vanligvis en liste over mulige vinnere i februar. Denne reduseres til en hemmelig liste med kun fem navn i mai. Først i oktober blir den endelige avgjørelsen kunngjort.

I fjor fikk den hviterussiske forfatteren Svetlana Aleksijevitj litteraturprisen.

«Endelig!»

Dylan fotografert i London 27. april 1965. Foto: Dea / AP
Dylan fotografert i London 27. april 1965. Foto: Dea / AP

«Stilig! Fantastisk! Endelig!» På Börshuset i Stockholm brøt de frammøtte ut i kraftig applaus da Svenska Akademiens sekretær Danius kunngjorde at verdens mest høythengende litteraturpris i år går til Dylan.

– Bob Dylan skriver ørets poesi, sa Danius. Hun bedyret også at det var stor enighet blant akademiets medlemmer om beslutningen om å gi prisen til den 75 år gamle rockelegenden.

– Tiden var moden. Bob Dylan er en stor poet i den engelskspråklige tradisjonen fra William Blake og framover, sier Danius.

Les også: Bob Dylan får presidentens frihetsmedalje

– En nobelpris til en hel sjanger

Millioner av fans mener Dylan er en kunstner som har bidratt til å fornye både poesien og populærmusikken – og bygget bro mellom dem. Også på sosiale medier skapte tildelingen umiddelbart stor begeistring.

– Dette er en nobelpris til en hel litterær sjanger, nemlig sangteksten, mener forfatter Håvard Rem, som i likhet med Jan Erik Vold har oversatt mange av Bob Dylans tekster.

– Vi «dylanologer» har mast i 30 år om at han fortjener nobelprisen. Så dette er en spesiell dag, sier Rem til NTB, kort tid etter at det ble kjent at Dylan tildeles årets nobelpris i litteratur.

Dylan opptrer i München 29. juli 1981. Foto: Frank Leonhardt / AFP
Dylan opptrer i München 29. juli 1981. Foto: Frank Leonhardt / AFP

Fredag skal den nybakte nobelprisvinneren, ute på sin evigvarende turné, stå på scenen på Desert Trip Indio-festivalen i California – samme kveld som Rolling Stones.

Les også: Dylan bedt om å lage Rambo-låt

Kritikk mot årets pris

Flere svenske litteraturkritikere mener det er feil å tildele nobelprisen i litteratur til den amerikanske rockelegenden Bob Dylan.

– Dette er en «trumpifisering» av Nobels litteraturpris. Ufattelig og uhørt deprimerende, sier litteraturkritiker Per Svensson til avisa Sydsvenskan.

Han sier til avisa at han hadde hørt om Dylans nominasjon, men trodde det hele var en spøk.

Sydsvenskans mangeårige kritiker og musikkjournalist Håkan Engström mener man ikke kommer bort fra at Dylan er svært viktig som artist.

– Men å gi ham litteraturprisen blir rart, sier han.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært