En av antikkens mørkeste myter kan være bekreftet

Arkeologer kan ha funnet beviser på menneskeofring i antikkens Hellas. Bildet viser Akropolis i Aten. Foto: Halvard Alvik, NTB SCANPIX
Arkeologer kan ha funnet beviser på menneskeofring i antikkens Hellas. Bildet viser Akropolis i Aten. Foto: Halvard Alvik, NTB SCANPIX Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En 3.000 år gammel grav kan være beviset på at mennesker ble ofret i antikkens Hellas.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

For noen uker siden fant en gruppe arkeologer den 3.000 år gamle graven til en tenåring, sannsynligvis en gutt, på toppen av Lykia-fjellet på halvøya Peloppones. Graven lå ved et alter og midt i en stor mengde aske etter dyreoffer.

Arkeologene sier at oppdagelsen er bemerkelsesverdig fordi ifølge Platon og andre kilder fra antikken, ble mennesker ofret til guden Zevs på Lykia-fjellet.

Les også: Avdekket mystisk massegrav midt i Athen

Ifølge legenden ble en gutt ofret sammen med dyrene ved alteret, og alt ble kokt sammen og spist. Den som spiste mennesket ble til en ulv i ni år, ifølge legenden.

Så langt vil ikke arkeologene spekulere på hvordan tenåringen døde, men de påpeker at deler av skallen manglet og at man vanligvis ikke begraver mennesker ved et offeralter.

På dette fjellet ble titusener av dyr ble ofret til Zevs, den øverste av de greske gudene. Dette er det første mulige beviset på at også mennesker ble ofret i antikkens Hellas.