Id-feiring med blodig bakteppe

Avslutningen på ramadan ble tirsdag markert med festen id al-fitr i blant annet Jordans hovedstad Amman. Også Jordan er blitt rammet av flere blodige angrep under ramadan. Foto: Muhammad Hamed (Reuters / NTB scanpix)
Avslutningen på ramadan ble tirsdag markert med festen id al-fitr i blant annet Jordans hovedstad Amman. Også Jordan er blitt rammet av flere blodige angrep under ramadan. Foto: Muhammad Hamed (Reuters / NTB scanpix)

Over hele verden feirer muslimer at fasten ramadan er over, uker som også har vært preget av en rekke blodige angrep på flere kontinenter som IS hevder å stå bak.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rundt 350 mennesker er drept i angrep i Midtøsten, Asia, USA og Europa, hvorav det verste fant sted i Bagdad i helgen, der over 250 mennesker ble drept.

Flere uker før ramadan startet, oppfordret IS sine tilhengere om å angripe overalt hvor det var mulig.

Gruppa, som også omtales som ISIL og ISIS, har den siste tiden opplevd en rekke tilbakeslag i Syria, Irak og Libya, men ifølge eksperter kan dette føre til flere terrorangrep andre steder.

Les også: Statsministeren hilser Norges muslimer

– Kjemper for overlevelse

– ISIL kjemper en eksistensiell kamp. Fremtiden til Den islamske staten står på spill, og den forsøker å få sine motstandere til å betale en så høy pris som mulig og samtidig inspirere det særskilte segmentet av unge menn og kvinner som støtter denne ideologien, sier Fawaz Gerges, en London-basert ekspert på jihadistgrupper.

Ramadan er en hellig måned som ifølge islam skal brukes til å søke innsikt og fred med andre mennesker, men ytterliggående sunni-islamister har de siste årene forvandlet den til en spesielt urolig og voldelig tid i land som Irak, Afghanistan og Syria.

Les også: Seks av ti Oslo-ungdommer mener Vesten er i krig med islam

Medina-angrep

Selv om de aller fleste muslimer anser ramadan som en tid for bønn og tilgivelse, har militante grupper erklært måneden som en tid for hellig krig og seier. Mandag rammet angrepsbølgen også Medina i Saudi-Arabia, like utenfor moskeen der muslimenes profet Muhammed ligger begravd.

Selvmordsangrepet, som tok livet av fire vakter, har skapt spesielt stor avsky blant mange muslimer ettersom det rammet et sted som millioner av pilegrimer valfarter til hvert år. På sosiale medier har flere stemplet Medina-angrepet som et direkte angrep på islam. Det kan være en av grunnene til at ingen foreløpig har påtatt seg ansvaret for selvmordsangrepet.

Les også: – Ingen kristne kan ha anti-muslimske holdninger

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus