Thailand:

Nå skal verdens lengstregjerende monark feires

Kong Bhumibol Adulyadej, Rama IX av Thailand, har torsdag sittet hele 70 år ved tronen, noe som ikke går upåaktet hen i «smilets land».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kong Rama IX, eller kong Bhumibol som han gjerne kalles, overtok tronen etter broren, kong Ananda Mahidols død i 1946, bare 19 år gammel i 1946, og har siden da styrt det asiatiske landet med over 70 millioner innbyggere som landets øverste overhode. Foruten å være verdens lengstlevende regjerende monark, foran dronning Elizabeth II, er han også verdens rikeste monark.

Les også: Seks måter du bør oppleve Thailand på før 2020

Den nå 88 år gamle kongen har imidlertid vært mye syk den siste tiden, men står fortsatt støtt som den eneste kongen de fleste nålevende thailendere kjenner til som landets overhode.

Gjennom sin regjeringstid har han måtte leve opp til navnet sitt; kong Bhumibol, som betyr «landets styrke – uimotståelig kraft», gjennom hele 17 militærkupp i et land der politikken i perioder har vært svært ustabil. Kongen har imidlertid blitt stående som et levende symbol på stabilitet og kontinutet, mens hele 26 statsministre har kommet og gått i de årene som har passert siden han inntok tronen.

Les også: Thailands konge fortsatt på sykehus

I anledning 70-årsmarkeringen blir det derfor folkefest i Thailand de kommende dagene, der mange innbyggere håper å få et glimt av kongen sin, som de siste årene har vært mye syk. Blant annet ble han lagt inn på sykehus for å få behandling for vann på hjernen, en blodinfeksjon i blodet og for lungebetennelse.

I Thailand er det ikke bare tabu, men også straffbart å fornærme eller snakke nedsettende om kongen eller kongefamilien, og kong Bhumibol blir nærmest behandlet som guddommelig av sitt folk. Også turister som besøker det populære ferielandet må følge disse lovene.

Les også:

Thailand stenger øy for turister

Utlendinger i Thailand bes om å oppgi personlig informasjon

Turist arrestert i Thailand på grunn av bar overkropp – 181 døde så langt i nyttårsfeiring

Personvernpolicy