Meny

Dylan fra alle kanter

Stiller ut Dylan: Guido Harari har fotografert Bob Dylan fra alle kanter. Resultatet blir å se på Rockheim det neste året, sammen med fotografier av mange andre rockestorheter – blant dem Patty Smith, Leonard Cohen, David Bowie, Joni Mitchell og Tom Waits. Foto: Gitte Johannessen (NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bob Dylan fyller 75 år i dag, tirsdag 24. mai. Han tyvstartet selv feiringen med å slippe albumet «Fallen Angels» en uke før – mens fans over hele kloden akter å hylle ham på bursdagen.

Den verdensomspennende feiringen inkluderer knippet av artistkolleger som stiller på Norsk Dylanologisk Selskabs store bursdagsfest på Parkteatret i Oslo tirsdag kveld.

Der vil Elliott Murphy, Tom Roger Aadland, Monica Heldal, Trond Ingebretsen, Roy Einar Dreng og bandene Dylan Bonanza og Bobcats spille fra hele Dylans mangfoldige karriere.

Samme dag åpner også Rockheim fotoutstillingen «Wall Of Sound – The Photography of Guido Harari» , der det inngår et knippe Dylan-bilder blant andre musikklegender. Den italienske fotografen kan skilte med i sin tid å ha vært turnéfotograf for Bob Dylan.

Les også: – Jeg var heroinavhengig

Valgte uskarpt

Stiller ut Dylan: Guido Harari har fotografert Bob Dylan fra alle kanter. Resultatet blir å se på Rockheim det neste året, sammen med fotografier av mange andre rockestorheter – blant dem Patty Smith, Leonard Cohen, David Bowie, Joni Mitchell og Tom Waits. Foto: Gitte Johannessen (NTB scanpix)

– Hvordan var Dylan?

Guido Harari smiler stort og medgir at han «aldri tok Dylan i hånden» og at det hele var «en underlig historie». Harari var allerede en stor Dylan-fan da han ble bedt om å følge ham og Carlos Santana, som han hadde fotografert en rekke ganger tidligere, på Europa-turné i 1984.

Harari fikk fotografere Dylan nær sagt fra alle kanter: Fra rett bak ham på scenen, fra graven... Alt unntatt portretter – selv om « Bob» stadig lovte å dukke opp.

– Dylan gjorde opptak underveis til liveplaten «Real Live», og ba om å få alle bildene jeg hadde tatt, også de jeg hadde valgt vekk. Da jeg så hva han valgte, var det grusomt! Noen var uskarpe, andre langt fra så bra som de beste jeg hadde valgt ut! Men ifølge plateselskapet Columbia kom Dylan med masteren i den ene hånden og bildene til omslaget i den andre og sa «her», ler Guido Harari i dag – og legger til om Dylans karakteristiske væremåte:

– Jeg tror han beskytter seg.

Les også: Dylan er ulovlig på Island

Blond forsmak

Tom Roger Aadland har også vært et steg unna Dylan. Han fikk nylig sitt livs andre tillatelse til å oversette et helt Bob Dylan-album, legendariske og 50-årsfeirende «Blonde On Blonde», av Dylans egen manager.

Mens platen slippes til høsten, syv år etter at «Blood On The Tracks» ble til «Blod på spora», gjør Aadland én forsmak på fødselsdagsfesten i Oslo: «Eg må ha deg», som er «I Want You» i nynorsk språkdrakt, og som også slippes som singel på opphavsmannens 75-årsdag.

Det nærmeste Tom Roger Aadland har kommet Dylan, er da han satt ti meter fra ham i Oslo Konserthus i fjor. Om han drømmer om å treffe artisten han aldri blir ferdig med?

– Instinktet ville vært å la ham være i fred. Jeg har ikke trang til det; den beste og viktigste biten ligger i sangene hans. Det er som Dylan en gang besvarte et spørsmål om tro og livssyn: «I believe in the songs».

Her hedrer Obama Bob Dylan:

Aadland snakker om klokskapen i sangene, dybden og rausheten de rommer, og hvor tidløs Dylan er. Samtidig er Aadland opptatt av hvordan Bob Dylan langt fra er noen reproduserende artist, men stadig gjør noe nytt og alltid noe uventet.

– Folk forventer seg fremdeles nye ting fra ham. Det er sterkt for en 75 år gammel populærmusiker. Jeg tror han kan holde på i ti år til.

Les også: – Mitt navn er IKKE Bob Dylan!

Sjekk hvilke Dylan-låter blodfan Eirik Mosveen mente du måtte ha i samlingen din i anledning His Bobness' 70-årsdag for fem år siden (og som nok fortsatt gir en god pekepinn):

Bob Dylan:

 • F. Robert Zimmerman 24. mai 1941 i Duluth, Minnesota.
 • Gir ut sitt 37. studioalbum «Fallen Angels» 20. mai, der han tolker amerikanske låtskrivere som Johnny Mercer, Harold Arlen, Sammy Cahn og Carolyn Leigh.
 • Har solgt over 100 millioner plater.
 • Spilte i Japan i april, turnerer videre hjemme i USA fra juni av, og er klar for «superfestivalen» Desert Trip-festivalen i oktober med Rolling Stones, The Who, Neil Young, Roger Waters og Paul McCartney.
 • Har møtt Paven, en rekke presidenter, inklusive Obama som ga ham Presidentens frihetsmedalje i 2012, og vunnet utallige priser og utmerkelser, inklusive en Pulitzer-ærespris. Men altså foreløpig ingen Nobelpris i litteratur, tross en årelang kampanje.
 • I mars kom nyheten om at det faktisk finnes et til da hemmelig Dylan-arkiv, kjøpt av George Kaiser-stiftelsen og universitetet i Tulsa, Oklahoma, som vil bli gjort tilgjengelig for forskere etter å ha blitt katalogisert og digitalisert. Det rommer alt fra tre notatbøker viet «Blood on the Tracks» – til et postkort fra Barbra Streisand.

__

Dylanfeiring:

 • 24. mai: Parkteatret, Oslo.
 • Headlinere: Elliott Murphy, som har gitt ut nesten like mange album som Dylan (35), Tom Roger Aadland, kjent for å tolke Dylan på nynorsk og nå aktuell med singelen «Eg vil ha deg», Trond Ingebretsen fra Bjølsen Valsemølle, singer/songwriteren Roy Einar Dreng.
 • To hyllestband: Dylan Bonanza, et coverband som består av Øyvind Vilbo (Junipher Greene), Lasse Hafreager (Hellbillies, Sambandet), Kjell B. Larsen (Ruphus), Finn Håkon Borgi (trommer) og Arild Rønsen (vokal), og Bobcats, bestående av unge musikere fra band som Comet Kid, Einar Stray Orchestra, Det norske jentekor og Strengeplukk & Felegnukk.

__

Multifeiring:

 • Bob Dylan fyller 75 år i dag, 24. mai.
 • Det er i år 50 år siden «Blonde On Blonde», av mange kalt hans viktigste utgivelse, ble utgitt, nærmere bestemt 16. mai 1966.
 • Det er i år 40 år siden Dylan avsluttet sin berømte Rolling Thunder Tour i USA, nærmere bestemt 25. mai 1976.
Feirer Dylan: Monica Heldal har «Girl From The North Country» som en av sine yndlingslåter, og er blant de spillende gratulantene på tirsdagens Dylan-feiring i Oslo. Foto: Gitte Johannessen (NTB scanpix)

Tror på 80-årskonsert

En annen artist som også rykker inn for å hylle Bob Dylan på Parkteatret, er 25 år gamle Monica Heldal. Hun røper til NTB at hun er spesielt glad i de tidlige, mer akustiske platene.

– Derfor skal jeg spille blant annet «Girl From The North Country», som er en av mine favorittsanger. Jeg gleder meg masse til å spille på Bob Dylans 75-årsdag, siden jeg er stor fan og har vært det i mange år, sier Monica Heldal.

For Norsk Dylanologisk Selskab var det viktig å få med også en bolk unge, norske musikere, sier dylanolog Steinar Daler til NTB. Dette for å gjenspeile publikummet på Dylans egne konserter, dit det kommer mange unge mennesker – i motsetning til mange av Dylans jevnaldrende artistkolleger.

NATOs generalsekretær og Norges tidligere statsminister Jens Stoltenberg er en av mange som hyller Bob Dylan på sosiale medier på musikerens 75-årsdag. Foto: Twitter (skjermdump)

– Å fremdeles fornye og endre seg, og stadig komme med noe nytt og annerledes, det er det bare Dylan og Neil Young som gjør, sier Daler – som har vært på 218 Dylan-konserter og er like nervøs.

– Jeg lurer alltid på «hva gjør han nå», sier Sager, som i likhet med Aadland godt ser for seg i hvert fall en 80-årsfeiring.

– Han har de gamle bluesmennene som forbilde, og virker å være ved relativt bra helse. Og synger bra gjør han. På fanforumene diskuterer de om han inhalerer oksygen i konsertpausene.

Les også: Dylan kritisert i Danmark

Se Bob Dylan spille «Mr. Tambourine Man» på Newport Folk Festival i 1964:

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
05:50 Dette skjer i dag05:45 313 evakuert fra cruiseskip05:24 Dette skjedde i natt05:05 Cruiseskip skal ha vært 100 meter fra å gå på grunn04:56 En av verdens mest etterlyste drapsmistenkte tatt i Romania04:49 Over 63 millioner til pårørende etter moskémassakren04:34 Evakueringen av cruisepassasjerer vil ta tid04:25 Dødstallene stiger etter angrepet i Mali03:49 16 personer sendt til legevakt eller sykehus etter cruiseulykken03:47 Cruiseskip seiler mot Molde03:26 262 evakuert fra cruiseskip03:00 Omfattende grisekjøring i flokk på E6 og Fornebu02:57 Fire til sykehus etter bilulykke i Øvre Eiker02:39 Uvær skaper problemer på fjellovergangene02:19 Paven godtar chilensk kardinals avskjed etter overgrepssaker02:13 Varaordfører: – Det er en dramatisk situasjon02:07 Pågrepet Guaidó-rådgiver anklages for å hente inn leiemordere00:34 180 evakuerte fra cruiseskipet i Hustadvika23:47 Alle om bord på lasteskip i Hustadvika evakuert23:27 Sivilforsvar og Røde Kors hjelper til etter cruisebåthavari23:10 USA venter på Muellers konklusjoner23:08 Rederiet takker redningsmannskapene23:07 Mistenkelige lyder utløste panikk Disneyland i Paris23:06 Kystverket i beredskap mot forurensing på Hustadvika22:51 – Det nytter ikke kjempe mot bilen, men vi gjør vårt beste for å ruste opp byen for gående22:46 Ramos-panenka knuste Norges poenghåp i Valencia22:40 Ny Norge-seier etter sterk avslutning22:20 Folk hopper fra lasteskip for å bli reddet av helikopter i Hustadvika22:18 Massemønstring mot brexit i London21:59 To til sykehus og to pågrepet etter knivstikking på fest i Sørumsand21:29 Tre av de evakuerte fra cruiseskipet er alvorlig skadd21:28 Trump truer potensielle IS-rekrutter med døden21:24 Stavanger får søke om sjakk-VM i 202021:11 VGs egen gransking er «like rundt hjørnet»20:56 En ting sto mellom ham og den tyske kulen20:46 SOHR: Over 200 barn drept i offensiven mot IS20:35 Kilder: Boeing har oppdatert programvare for 737 MAX20:30 Styrmann tatt i promillekontroll – mistet jobben og dømt til fengsel20:19 Ektepar: – Vi er veldig takknemlige19:56 Over 100 sivile skal ha blitt drept i landsby i Mali19:32 En hardt skadd i helikopterstyrt på øy i Kragerø19:00 Passasjer rystet etter å ha blitt evakuert fra cruiseskip18:49 Fræna, Molde og Kristiansund kommuner bistår evakuerte cruiseskipspassasjerer18:04 Evakuerte cruisepassasjerer kjøres til Molde og Kristiansund17:54 Johannes Thingnes Bø slo Fourcades rekord etter ny Kollen-seier17:45 Viking Sky droppet Bodø på grunn av uvær fredag17:27 Oljeopprøret uteble på Senterpartiets landsmøte17:20 Klæbo med ny seier etter Bolsjunovs stavbrekk17:16 Store taubåter er på vei for å trekke cruiseskipet17:09 Minst elleve drept i angrep i Somalias hovedstad16:58 Tusenvis protesterer i gule vester i Frankrike16:48 De første 100 cruisepassasjerene er evakuert i land16:28 Venezuelas landslagssjef truer med å slutte etter bragdseier16:27 Senterpartiets ledertrio gjenvalgt til stående applaus16:24 LSK snudde og vant målrik serieåpning16:01 Kuzmina historisk etter overlegen seier på jaktstarten i Holmenkollen15:57 Ingen tatt av snøskred i Tromsdalen15:31 Omtrent 200 beboere var evakuert på grunn av brann på Gjøvik14:49 VM i Skreifiske avlyst på grunn av uvær14:49 Første distansetap for Johaug - spurtslått av Nilsson14:48 Fisker skal ha skutt mot båt i Bergen14:48 Senterparti-applaus for pelsdyrnæringen14:17 Afghanistan: Fire drept og over 30 såret i angrep14:15 Ungdomspolitikere følte seg truet av VG-journalist14:15 Tyver med gravemaskin stjal MC-er i Mysen14:14 – Forbudet mot pelsdyrnæringa brudd med fritt Norge siden 181413:45 Ola Borten Moe: Oljeoverfloden visker ut sammenhengen mellom verdiskaping og velferd13:19 Norwegian droppet ekstra varsellampe i MAX-flyene12:58 Over 600 døde etter syklon12:42 USA-støttede opprørere erklærer seier over IS i Baghouz11:48 Politiet håper å avhøre mannen som ble skutt på Skjetten11:40 Sp-utvalg vil vingeklippe Riksrevisjonen09:42 Tom Egeland plasserte ti gisler på en trikk i Oslo sentrum09:32 Forsker tar til orde for å endre klimaregnskapet i landbruket09:19 Blodapparat trekkes fra markedet09:15 May varsler brexit-avstemning kun hvis hun mener hun får nok støtte08:42 Roboter skal få autorisasjon som finansrådgivere08:30 Voldtektssiktet mann tiltalt i lignende sak08:27 Mann alvorlig skadd i knivstikking på Nøtterøy08:19 Regjeringen vil ikke heve pliktarven så mye som først varslet06:54 Stor snøskredfare flere steder i landet06:54 26-årig kjenning av politiet mistenkt for angrep på 77-årig prest06:15 Flere fjelloverganger stengt på grunn av uvær06:01 Dette skjer i dag05:54 Moske gjenåpnet i Christchurch05:38 Dette skjedde i natt04:40 To sykloner treffer Australia04:33 Saksbehandlingstiden i politiet øker04:06 Frankrike slår hardere ned på «gule vester»-protester03:35 Kina stanser import av rapsfrø fra Canada03:29 62 døde etter eksplosjon på kjemisk fabrikk i Kina02:16 Minst 26 døde i bussbrann i Kina02:11 59 tyske IS-tilhengere og nesten 60 barn i varetekt i Syria01:37 New Zealand forbyr manifest knyttet til moskéangrep01:17 Trumps stanser nye Nord-Korea-sanksjoner01:05 Universitetsansatte mottok kollegers private meldinger etter operatørfeil00:07 Mueller anbefaler ikke ytterligere siktelser etter Russland-granskningen23:47 Mann siktet for drapsforsøk på politimann23:08 U21-landslaget slapp inn åtte mål22:56 England banket Tsjekkia etter Sterling-hattrick
Siste nytt
05:50NorgeDette skjer i dag05:45Norge313 evakuert fra cruiseskip05:24NorgeDette skjedde i natt05:05NorgeCruiseskip skal ha vært 100 meter fra å gå på grunn04:56VerdenEn av verdens mest etterlyste drapsmistenkte tatt i Romania04:49VerdenOver 63 millioner til pårørende etter moskémassakren04:34NorgeEvakueringen av cruisepassasjerer vil ta tid04:25VerdenDødstallene stiger etter angrepet i Mali03:49Norge16 personer sendt til legevakt eller sykehus etter cruiseulykken03:47NorgeCruiseskip seiler mot Molde03:26Norge262 evakuert fra cruiseskip03:00NorgeOmfattende grisekjøring i flokk på E6 og Fornebu02:57NorgeFire til sykehus etter bilulykke i Øvre Eiker02:39NorgeUvær skaper problemer på fjellovergangene02:19VerdenPaven godtar chilensk kardinals avskjed etter overgrepssaker02:13NorgeVaraordfører: – Det er en dramatisk situasjon02:07VerdenPågrepet Guaidó-rådgiver anklages for å hente inn leiemordere00:34Norge180 evakuerte fra cruiseskipet i Hustadvika23:47NorgeAlle om bord på lasteskip i Hustadvika evakuert23:27NorgeSivilforsvar og Røde Kors hjelper til etter cruisebåthavari23:10VerdenUSA venter på Muellers konklusjoner23:08NorgeRederiet takker redningsmannskapene23:07VerdenMistenkelige lyder utløste panikk Disneyland i Paris23:06NorgeKystverket i beredskap mot forurensing på Hustadvika22:51Norge– Det nytter ikke kjempe mot bilen, men vi gjør vårt beste for å ruste opp byen for gående22:46SportRamos-panenka knuste Norges poenghåp i Valencia22:40SportNy Norge-seier etter sterk avslutning22:20NorgeFolk hopper fra lasteskip for å bli reddet av helikopter i Hustadvika22:18VerdenMassemønstring mot brexit i London21:59NorgeTo til sykehus og to pågrepet etter knivstikking på fest i Sørumsand21:29NorgeTre av de evakuerte fra cruiseskipet er alvorlig skadd21:28VerdenTrump truer potensielle IS-rekrutter med døden21:24SportStavanger får søke om sjakk-VM i 202021:11NorgeVGs egen gransking er «like rundt hjørnet»20:56LivetEn ting sto mellom ham og den tyske kulen20:46VerdenSOHR: Over 200 barn drept i offensiven mot IS20:35VerdenKilder: Boeing har oppdatert programvare for 737 MAX20:30ReisenyheterStyrmann tatt i promillekontroll – mistet jobben og dømt til fengsel20:19NorgeEktepar: – Vi er veldig takknemlige19:56VerdenOver 100 sivile skal ha blitt drept i landsby i Mali19:32NorgeEn hardt skadd i helikopterstyrt på øy i Kragerø19:00NorgePassasjer rystet etter å ha blitt evakuert fra cruiseskip18:49NorgeFræna, Molde og Kristiansund kommuner bistår evakuerte cruiseskipspassasjerer18:04NorgeEvakuerte cruisepassasjerer kjøres til Molde og Kristiansund17:54SportJohannes Thingnes Bø slo Fourcades rekord etter ny Kollen-seier17:45NorgeViking Sky droppet Bodø på grunn av uvær fredag17:27NorgeOljeopprøret uteble på Senterpartiets landsmøte17:20SportKlæbo med ny seier etter Bolsjunovs stavbrekk17:16NorgeStore taubåter er på vei for å trekke cruiseskipet17:09VerdenMinst elleve drept i angrep i Somalias hovedstad16:58VerdenTusenvis protesterer i gule vester i Frankrike16:48NorgeDe første 100 cruisepassasjerene er evakuert i land16:28SportVenezuelas landslagssjef truer med å slutte etter bragdseier16:27NorgeSenterpartiets ledertrio gjenvalgt til stående applaus16:24SportLSK snudde og vant målrik serieåpning16:01SportKuzmina historisk etter overlegen seier på jaktstarten i Holmenkollen15:57NorgeIngen tatt av snøskred i Tromsdalen15:31NorgeOmtrent 200 beboere var evakuert på grunn av brann på Gjøvik14:49NorgeVM i Skreifiske avlyst på grunn av uvær14:49SportFørste distansetap for Johaug - spurtslått av Nilsson14:48NorgeFisker skal ha skutt mot båt i Bergen14:48NorgeSenterparti-applaus for pelsdyrnæringen14:17VerdenAfghanistan: Fire drept og over 30 såret i angrep14:15NorgeUngdomspolitikere følte seg truet av VG-journalist14:15NorgeTyver med gravemaskin stjal MC-er i Mysen14:14Norge– Forbudet mot pelsdyrnæringa brudd med fritt Norge siden 181413:45NorgeOla Borten Moe: Oljeoverfloden visker ut sammenhengen mellom verdiskaping og velferd13:19ReiseNorwegian droppet ekstra varsellampe i MAX-flyene12:58VerdenOver 600 døde etter syklon12:42VerdenUSA-støttede opprørere erklærer seier over IS i Baghouz11:48NorgePolitiet håper å avhøre mannen som ble skutt på Skjetten11:40NorgeSp-utvalg vil vingeklippe Riksrevisjonen09:42LivetTom Egeland plasserte ti gisler på en trikk i Oslo sentrum09:32NorgeForsker tar til orde for å endre klimaregnskapet i landbruket09:19Helse og livsstilBlodapparat trekkes fra markedet09:15VerdenMay varsler brexit-avstemning kun hvis hun mener hun får nok støtte08:42NorgeRoboter skal få autorisasjon som finansrådgivere08:30NorgeVoldtektssiktet mann tiltalt i lignende sak08:27NorgeMann alvorlig skadd i knivstikking på Nøtterøy08:19PengerRegjeringen vil ikke heve pliktarven så mye som først varslet06:54NorgeStor snøskredfare flere steder i landet06:54Verden26-årig kjenning av politiet mistenkt for angrep på 77-årig prest06:15NorgeFlere fjelloverganger stengt på grunn av uvær06:01NorgeDette skjer i dag05:54VerdenMoske gjenåpnet i Christchurch05:38NorgeDette skjedde i natt04:40VerdenTo sykloner treffer Australia04:33NorgeSaksbehandlingstiden i politiet øker04:06VerdenFrankrike slår hardere ned på «gule vester»-protester03:35VerdenKina stanser import av rapsfrø fra Canada03:29Verden62 døde etter eksplosjon på kjemisk fabrikk i Kina02:16VerdenMinst 26 døde i bussbrann i Kina02:11Verden59 tyske IS-tilhengere og nesten 60 barn i varetekt i Syria01:37VerdenNew Zealand forbyr manifest knyttet til moskéangrep01:17VerdenTrumps stanser nye Nord-Korea-sanksjoner01:05NorgeUniversitetsansatte mottok kollegers private meldinger etter operatørfeil00:07VerdenMueller anbefaler ikke ytterligere siktelser etter Russland-granskningen23:47NorgeMann siktet for drapsforsøk på politimann23:08SportU21-landslaget slapp inn åtte mål22:56SportEngland banket Tsjekkia etter Sterling-hattrick
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus