Meny

Dylan fra alle kanter

Stiller ut Dylan: Guido Harari har fotografert Bob Dylan fra alle kanter. Resultatet blir å se på Rockheim det neste året, sammen med fotografier av mange andre rockestorheter – blant dem Patty Smith, Leonard Cohen, David Bowie, Joni Mitchell og Tom Waits. Foto: Gitte Johannessen (NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bob Dylan fyller 75 år i dag, tirsdag 24. mai. Han tyvstartet selv feiringen med å slippe albumet «Fallen Angels» en uke før – mens fans over hele kloden akter å hylle ham på bursdagen.

Den verdensomspennende feiringen inkluderer knippet av artistkolleger som stiller på Norsk Dylanologisk Selskabs store bursdagsfest på Parkteatret i Oslo tirsdag kveld.

Der vil Elliott Murphy, Tom Roger Aadland, Monica Heldal, Trond Ingebretsen, Roy Einar Dreng og bandene Dylan Bonanza og Bobcats spille fra hele Dylans mangfoldige karriere.

Samme dag åpner også Rockheim fotoutstillingen «Wall Of Sound – The Photography of Guido Harari» , der det inngår et knippe Dylan-bilder blant andre musikklegender. Den italienske fotografen kan skilte med i sin tid å ha vært turnéfotograf for Bob Dylan.

Les også:   – Jeg var heroinavhengig

Valgte uskarpt

Stiller ut Dylan: Guido Harari har fotografert Bob Dylan fra alle kanter. Resultatet blir å se på Rockheim det neste året, sammen med fotografier av mange andre rockestorheter – blant dem Patty Smith, Leonard Cohen, David Bowie, Joni Mitchell og Tom Waits. Foto: Gitte Johannessen (NTB scanpix)

– Hvordan var Dylan?

Guido Harari smiler stort og medgir at han «aldri tok Dylan i hånden» og at det hele var «en underlig historie». Harari var allerede en stor Dylan-fan da han ble bedt om å følge ham og Carlos Santana, som han hadde fotografert en rekke ganger tidligere, på Europa-turné i 1984.

Harari fikk fotografere Dylan nær sagt fra alle kanter: Fra rett bak ham på scenen, fra graven... Alt unntatt portretter – selv om « Bob» stadig lovte å dukke opp.

– Dylan gjorde opptak underveis til liveplaten «Real Live», og ba om å få alle bildene jeg hadde tatt, også de jeg hadde valgt vekk. Da jeg så hva han valgte, var det grusomt! Noen var uskarpe, andre langt fra så bra som de beste jeg hadde valgt ut! Men ifølge plateselskapet Columbia kom Dylan med masteren i den ene hånden og bildene til omslaget i den andre og sa «her», ler Guido Harari i dag – og legger til om Dylans karakteristiske væremåte:

– Jeg tror han beskytter seg.

Les også: Dylan er ulovlig på Island

Blond forsmak

Tom Roger Aadland har også vært et steg unna Dylan. Han fikk nylig sitt livs andre tillatelse til å oversette et helt Bob Dylan-album, legendariske og 50-årsfeirende «Blonde On Blonde», av Dylans egen manager.

Mens platen slippes til høsten, syv år etter at «Blood On The Tracks» ble til «Blod på spora», gjør Aadland én forsmak på fødselsdagsfesten i Oslo: «Eg må ha deg», som er «I Want You» i nynorsk språkdrakt, og som også slippes som singel på opphavsmannens 75-årsdag.

Det nærmeste Tom Roger Aadland har kommet Dylan, er da han satt ti meter fra ham i Oslo Konserthus i fjor. Om han drømmer om å treffe artisten han aldri blir ferdig med?

– Instinktet ville vært å la ham være i fred. Jeg har ikke trang til det; den beste og viktigste biten ligger i sangene hans. Det er som Dylan en gang besvarte et spørsmål om tro og livssyn: «I believe in the songs».

Her hedrer Obama Bob Dylan:

Aadland snakker om klokskapen i sangene, dybden og rausheten de rommer, og hvor tidløs Dylan er. Samtidig er Aadland opptatt av hvordan Bob Dylan langt fra er noen reproduserende artist, men stadig gjør noe nytt og alltid noe uventet.

– Folk forventer seg fremdeles nye ting fra ham. Det er sterkt for en 75 år gammel populærmusiker. Jeg tror han kan holde på i ti år til.

Les også:  – Mitt navn er IKKE Bob Dylan!

Sjekk hvilke Dylan-låter blodfan Eirik Mosveen  mente du måtte ha i samlingen din i anledning His Bobness' 70-årsdag for fem år siden (og som nok fortsatt gir en god pekepinn):

Bob Dylan:

 • F. Robert Zimmerman 24. mai 1941 i Duluth, Minnesota.
 • Gir ut sitt 37. studioalbum «Fallen Angels» 20. mai, der han tolker amerikanske låtskrivere som Johnny Mercer, Harold Arlen, Sammy Cahn og Carolyn Leigh.
 • Har solgt over 100 millioner plater.
 • Spilte i Japan i april, turnerer videre hjemme i USA fra juni av, og er klar for «superfestivalen» Desert Trip-festivalen i oktober med Rolling Stones, The Who, Neil Young, Roger Waters og Paul McCartney.
 • Har møtt Paven, en rekke presidenter, inklusive Obama som ga ham Presidentens frihetsmedalje i 2012, og vunnet utallige priser og utmerkelser, inklusive en Pulitzer-ærespris. Men altså foreløpig ingen Nobelpris i litteratur, tross en årelang kampanje.
 • I mars kom nyheten om at det faktisk finnes et til da hemmelig Dylan-arkiv, kjøpt av George Kaiser-stiftelsen og universitetet i Tulsa, Oklahoma, som vil bli gjort tilgjengelig for forskere etter å ha blitt katalogisert og digitalisert. Det rommer alt fra tre notatbøker viet «Blood on the Tracks» – til et postkort fra Barbra Streisand.

__

Dylanfeiring:

 • 24. mai: Parkteatret, Oslo.
 • Headlinere: Elliott Murphy, som har gitt ut nesten like mange album som Dylan (35), Tom Roger Aadland, kjent for å tolke Dylan på nynorsk og nå aktuell med singelen «Eg vil ha deg», Trond Ingebretsen fra Bjølsen Valsemølle, singer/songwriteren Roy Einar Dreng.
 • To hyllestband: Dylan Bonanza, et coverband som består av Øyvind Vilbo (Junipher Greene), Lasse Hafreager (Hellbillies, Sambandet), Kjell B. Larsen (Ruphus), Finn Håkon Borgi (trommer) og Arild Rønsen (vokal), og Bobcats, bestående av unge musikere fra band som Comet Kid, Einar Stray Orchestra, Det norske jentekor og Strengeplukk & Felegnukk.

__

Multifeiring:

 • Bob Dylan fyller 75 år i dag, 24. mai.
 • Det er i år 50 år siden «Blonde On Blonde», av mange kalt hans viktigste utgivelse, ble utgitt, nærmere bestemt 16. mai 1966.
 • Det er i år 40 år siden Dylan avsluttet sin berømte Rolling Thunder Tour i USA, nærmere bestemt 25. mai 1976.
Feirer Dylan: Monica Heldal har «Girl From The North Country» som en av sine yndlingslåter, og er blant de spillende gratulantene på tirsdagens Dylan-feiring i Oslo. Foto: Gitte Johannessen (NTB scanpix)

Tror på 80-årskonsert

En annen artist som også rykker inn for å hylle Bob Dylan på Parkteatret, er 25 år gamle Monica Heldal. Hun røper til NTB at hun er spesielt glad i de tidlige, mer akustiske platene.

– Derfor skal jeg spille blant annet «Girl From The North Country», som er en av mine favorittsanger. Jeg gleder meg masse til å spille på Bob Dylans 75-årsdag, siden jeg er stor fan og har vært det i mange år, sier Monica Heldal.

For Norsk Dylanologisk Selskab var det viktig å få med også en bolk unge, norske musikere, sier dylanolog Steinar Daler til NTB. Dette for å gjenspeile publikummet på Dylans egne konserter, dit det kommer mange unge mennesker – i motsetning til mange av Dylans jevnaldrende artistkolleger.

NATOs generalsekretær og Norges tidligere statsminister Jens Stoltenberg er en av mange som hyller Bob Dylan på sosiale medier på musikerens 75-årsdag. Foto: Twitter (skjermdump)

– Å fremdeles fornye og endre seg, og stadig komme med noe nytt og annerledes, det er det bare Dylan og Neil Young som gjør, sier Daler – som har vært på 218 Dylan-konserter og er like nervøs.

– Jeg lurer alltid på «hva gjør han nå», sier Sager, som i likhet med Aadland godt ser for seg i hvert fall en 80-årsfeiring.

– Han har de gamle bluesmennene som forbilde, og virker å være ved relativt bra helse. Og synger bra gjør han. På fanforumene diskuterer de om han inhalerer oksygen i konsertpausene.

Les også: Dylan kritisert i Danmark

Se Bob Dylan spille «Mr. Tambourine Man» på Newport Folk Festival i 1964:

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus