Meny

Rumenske grupper vil forby likekjønnede ekteskap

Homoseksualitet var forbudt i Romania helt frem til 2000. Det ble avkriminalisert første etter at Romania fikk krass kritikk fra EU og Europarådet. Nå er det strid om homofile skal få lov å gifte seg i landet. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rumenske aktivister sier de har samlet inn tre millioner underskrifter på et opprop for å stanse likekjønnede ekteskap i EU-landet.

Flere grupper med koblinger til den ortodokse kirken er samlet under paraplyen Coaliția pentru Familie – Koalisjon for familien – og jobber for å endre ordlyden i grunnloven slik at den definerer ekteskap som en «forening av en mann og en kvinne».

– Dette er et historisk øyeblikk. Tre millioner rumenere har signert dette endringsforslaget. Det er en solidaritetshandling uten sidestykke, sier Mihai Gheorghiu, som er en av lederne for Koalisjonen.

Les også: Slovenia avskaffer homo-ekteskap

Aktivistene vil forkaste dagens formulering om at ekteskap er en forening av «partnere», men de møter motstand blant grupper som promoterer homofiles rettigheter.

– Denne «offensiven» har som mål å legge ytterligere begrensninger på disse minoritetenes rettigheter, sier Florin Buhuceanu i rettighetsgruppen Accept. Buhuceanu er bekymret for en uthuling av demokratiet i Romania, og Accept mener Koalisjonen kun har som mål å vende opinionen mot landets seksuelle minoriteter.

Les også: Homo-organisasjon roser Sultans engasjement

Nasjonalforsamlingen må undersøke om forslaget fra Koalisjonen oppfyller de formelle kravene, før det kan legges frem i en folkeavstemning. Accept og andre grupper klarte å stanse et lignende forslag i 2013.

Les også: Hareide holder homo-standpunkt hemmelig

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus