Meny

Rolig markering ved Russlands ambassade med Eurovision-sang

En gruppe som kaller seg Den norske demokratibevegelsen har fått tillatelse av politiet til å spille av Jamalas vinnersang «1944» fra Eurovision-finalen foran den russiske ambassaden i Oslo onsdag ettermiddag. Foto: TT / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gruppen Den norske demokratibevegelsen spilte av Jamalas vinnersang «1944» fra Eurovision-finalen foran Russlands ambassade i Oslo.

Rundt ti personer møtte opp til markeringen som gikk stille for seg onsdag kveld. Gruppen tente lys, holdt opp flagg og spilte av Jamalas sang, som de hadde fått polititillatelse for tidligere på dagen. «Krim + Ukraina = Sant» sto det på plakatene deres.

Onsdag 18. mai er nemlig årsdagen for deportasjonen av tatarene fra Krim. Sangen til Jamala, hvis far er krimtatar, kan tolkes som en kritikk av den russiske okkupasjonen av Krim.

Les også: Krimtatarer jubler over Jamalas Eurovision-seier

Tatarene regjerte på halvøya i Svartehavet fra 1441 til 1783, da russerne erobret Krim. 18. mai 1944 ga Josef Stalin ordre om deportasjon av alle krimtatarene, som han hevdet hadde samarbeidet med tyskerne. De fikk lov til å vende hjem på midten av 1980-tallet.

Flere russiske politikere ser på Eurovision-sangen og seieren som politisk. Frants Klintsevitsj, som er medlem av det russiske føderasjonsrådet, tar til orde for å vurdere russisk boikott av finalen i Ukraina neste år, ifølge nyhetsbyrået AFP.

– Det var ikke den ukrainske sangeren Jamala og hennes sang «1944» som vant. Det var politikk som vant over kunst, sa han til lokale medier.

Les også:

Russisk avis raser etter Ukraina-seier i Eurovision

Eurovision-vinneren: – Sannheten rører folk

Agnete var tre plasser unna finalen

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus