Russisk avis raser etter Ukraina-seier i Eurovision

POLITISK: Med en sang med tydelig politisk budskap, dro Ukrainas artist Jamala hjem seieren i Eurovision-finalen i Stockholm lørdag kveld. Russiske journalister spør hvordan det føles å vite at hun ble stemt frem av politiske grunner.
POLITISK: Med en sang med tydelig politisk budskap, dro Ukrainas artist Jamala hjem seieren i Eurovision-finalen i Stockholm lørdag kveld. Russiske journalister spør hvordan det føles å vite at hun ble stemt frem av politiske grunner. Foto: Jonathan Nackstrand / Afp / NTB scanpix

Russland som var storfavoritt før Eurovision-finalen i Stockholm, tar ikke lett på Ukrainas overraskende seier. Storavis mener juryen stjal seieren fra Sergey Lazarev.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Finalen i Eurovision 2016 var spennende til siste sekund. På tampen av avstemningen gikk Ukraina forbi Australia som lå i ledelsen. Russland, som var storfavoritt før finalen, havnet på tredjeplass.

Artist Jamalas vinnerlåt «1944» handler om Stalins deportasjon av anslagsvis 240.000 krimtatarer, og hun har tydelig antydet at den også handler om den russiske annekteringen av Krim-halvøya i 2014.

– Hvis man synger om sannheten, vil det røre folk, sa Jamala selv om seieren.

Etter seieren kunne 32 år gamle Jamala opplyse at hun som oppladning til lørdagens framføring hørte på filmmusikken fra «Schindlers liste».

– Jeg ønsker at min sang kan få samme kraft, sa hun.

Les mer: – Sannheten rører folket

– Juryen stjal seieren fra Russland

Ifølge VG har Ukrainas seier ikke falt i god jord i russiske medier.

«Slik stjal den europeiske juryen seieren fra Lazarev» er tittel på hovedoppslaget i Russlands største avis søndag, Komsomolskaja Pravda, ifølge VG.

Storavisa skriver at selv om juryen hadde Australia som vinner og folk flest Russland, var det Ukraina som vant. Dette mener avisa skyldes at juryen ga den russiske låta «fenomental lave karakterer».

Avisas journalister spør videre hvordan det må føles for Jamala å vinne av politiske årsaker.

Russlands deltaker, Sergey Lazarev, sier i et TV-intervju med Aftonbladet at han er takknemlig for å være publikumsfavoritt. Han vil helst ikke snakke om Ukrainas budskap.

– La oss snakke om musikk. Dette skal være en musikkonkurranse, og ikke en politisk konkurranse, sier Lazarev i intervjuet.

Les også: Nakenbilder lekket like før finalen

– Alltid politisk

Tidligere Grand Prix-general Per Sundes sier til VG at seierslåten er en av de mest politiske vinnerne gjennom tidene. Han tror folk vil ha det slik.

– Eurovision har alltid vært politisk, det er ingen som kan si noe annet. Tenk på seieren til Dana International som er transperson og Concita Wurst som er en mann i kvinneklær. Men dette er kanskje den vinnerlåten som har det tydeligste politiske budskapet, sier Eurovision-ekspert Per Sundnes til VG.

Russland-forsker ved NUPI Natalia Moen-Larsen fulgte gårsdagens Eurovision-finale. Hun sier til VG at hun ble overrasket over at Ukraina vant, og at det nok vil spekuleres i hvem dommerne er og hva deres motiver kan være.

Les også: Russland storfavoritt i Eurovision

– Hele Ukraina takker deg fra hjertet

– Ja! skrev Ukrainas president Petro Porosjenko på Twitter da seieren var et faktum.

– En fantastisk framføring og seier. Hele Ukraina takker fra deg hjertet, fortsatte han.

Jamalas låt «1944» handler om det Stalin-styrte Sovjetunionens deportasjon av anslagsvis 240.000 krimtatarer i det året. Mange av dem døde på veien til Sentral-Asia.

Jamala er krimtatar selv. Bestemoren ble deportert, og et av barna døde underveis.

– Jeg trengte denne sangen for å befri minnet om min bestemor og om jenta som ikke har noen grav, uttalte hun til nyhetsbyrået AFP.

Personvernpolicy