Russland fortsatt storfavoritt i Eurovision

Russiske Sergej Lazarev er den største favoritten i Eurovision Song Contest. Foto: Maja Suslin / TT / Reuters / NTB scanpix
Russiske Sergej Lazarev er den største favoritten i Eurovision Song Contest. Foto: Maja Suslin / TT / Reuters / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russiske Sergej Lazarev går seirende ut av finalen i Eurovision Song Contest lørdag kveld, mener bookmakerne. Men også Australia, Ukraina og Frankrike regnes som sterke.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Eurovision Song Contest:

  • Musikkonkurranse som er åpen for medlemmene av Den europeiske kringkastingsunionen (EBU). Har blitt arrangert årlig siden 1956.
  • Sveitsiske Lys Assia vant den første konkurransen med låten «Refrain».
  • På norsk er arrangementet ofte omtalt som Melodi Grand Prix.
  • Irland er det mestvinnende landet gjennom historien, med syv seire – hvorav Johnny Logan står for to som artist og i tillegg én som låtskriver.
  • Sverige har seks seire, mens Frankrike, Luxembourg og Storbritannia har alle fem hver. Norge har vunnet tre ganger, i 1985, 1995 og i 2009.
  • På grunn av økning i deltakerland ble det i 2004 innført en ordning med delfinaler, der de fleste landene deltar i håp om å nå selve finalen. «De fem store» i EBU – Frankrike, Tyskland, Italia, Spania og Storbritannia – går sammen med arrangørlandet rett til finalen.
  • Konkurransen holdes i år i Stockholm, etter at svenske Måns Zelmerlöw vant i fjor med låten «Heroes».

(Kilder: Wikipedia, EBU)

Finalen går i Globen i Stockholm og starter klokken 21. Resultatene er ikke klare før godt over midnatt.

Setter du pengene dine på Russlands bidrag, «You Are The Only One», vil bare få igjen rundt 1,6 ganger innsatsen, ifølge oversikten til Eurovisionworld.

En så klar favoritt har vi ikke sett siden seirene til svenske Loreen i 2012 og vår egen Alexander Rybak i 2009, skriver president Morten Thomassen i den norske MGP-klubben på bloggen sin.

Les også: Karlsen: Ambisjonen må være å vinne Eurovision

Høyteknologi på scenen

Russeren har et imponerende sceneshow, der han med perfekt timing blander sin egen fremføring med et animert opplegg på en skjerm – ikke ulikt det Måns Zelmerlöw hadde da han vant for Sverige med «Heroes» i fjor.

Australske Dami Im, som fremfører «Sound Of Silence», ligger som nummer to, med mellom 3,5 og 5 i odds. Det er andre året Australia er med, men skulle de vinne, blir neste års konkurranse arrangert et sted i Europa i samarbeid med den australske kringkasteren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Agnete med prikkfri gjennomføring i Eurovision

Omstridte Ukraina

Ukraina er spillselskapenes nummer tre. Jamalas låt «1944» handler om deportasjonen av anslagsvis 240.000 krimtatarer under Stalins Sovjetunionen, men den har også åpenbare koblingsmuligheter til vår tids russiske annektering av Krim. Låtvalget har vakt harme hos russiske politikere. Til nyhetsbyrået RIA Novosti uttalte nestleder Vadim Dengin i den russiske Dumaens informasjons- og kommunikasjonskomité at avgjørelsen var «merkelig».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg er sikker på at det ble gjort for å ydmyke Russland. Vi håper at Eurovision-ledelsen vil nekte å tillate et slikt bidrag i konkurransen, sa han.

Men det skjedde ikke. I en melding i begynnelsen av mars kunngjorde Eurovision at styringsgruppen hadde godkjent Ukrainas innslag.

Les også: Agnete: – Jeg vant over meg selv i kveld

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fransk – på engelsk

Som nummer fire gjetter spillselskapene Frankrike, som ikke har vunnet musikkonkurransen siden 1977. Amir synger « J'ai Cherché» dels på fransk, dels på engelsk, noe som ikke har vært helt vanlig for den tidligere stormakten i Eurovision. De sterkeste kritikerne i hjemlandet har gått så langt som til å si at selv om Amir skulle vinne, så vil det ikke være en ordentlig seier for Frankrike. Artisten selv slo kraftig tilbake da han kommenterte saken på en pressekonferanse i Stockholm.

– Franskmenn er smarte nok til å skjønne at man i 2016 – i en internasjonal konkurranse hvor man synger for folk som ikke kan fransk – må ha med engelsk hvis man vil røre hjertene deres og få dem til å forstå budskapet, sa han.

Svensk 17-åring

Arrangørlandet Sverige ligger som nummer fem. For vårt naboland stiller 17-årige Frans med låten «If I Were Sorry».

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg ble med i Melodifestivalen som en artig greie, og det har blitt et eventyr. Vi hadde ingen tanker om å vinne, og vi hadde dårligst odds av alle. Men vi hadde det morsomt, og vi vant – og nå er vi her, uttalte den svenske håpet til NTB nylig.

Norge stilte med Agnete Johnsen og låten «Icebreaker» i årets Eurovision Song Contest, men ble slått ut i semifinalen. Det ble også Island, Finland og Danmark. Dermed er Sverige – som var direktekvalifisert til finalen – eneste nordiske land i finalen, noe som aldri har skjedd før.

Les også: Melodi Grand Prix: Armenia får EBU-advarsel