Eurovision forbyr sameflagget i MGP-finalen

Det samiske flagget har fått henge foran Stortinget, men under MGP-finalene i Stockholm er det forbudt - selv om man vil hylle Agnete og hennes samiske røtter.
Det samiske flagget har fått henge foran Stortinget, men under MGP-finalene i Stockholm er det forbudt - selv om man vil hylle Agnete og hennes samiske røtter. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Publikum har ikke lov til å vifte med det samiske flagget i Melodi Grand Prix når Agnete synger «Icebreaker». Det sier reglene for Eurovision.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Samiske Agnete skal i ilden 12. mai. Men under denne andre semifinalen i årets melodi Grand Prix (MGP) er det ikke lov å vinke med det samiske flagget, i følge arrangøren.

– Å bruke det samiske flagget vil være et brudd med reglene for Eurovision Song Contest, bekrefter Dave Goodman i den europeiske kringkastningsunionen EBU, overfor ABC Nyheter.

EBUs Goodman viser til organisasjonens flaggregler. I disse står det at i utgangspunktet er bare offisielle nasjonalflagg aksepterte, og at flagg arrangørene mener bryter reglene vil bli konfiskerte.

Han har ikke besvart et spørsmål om hva som vil skje hvis noen i publikum bryter reglene, men reglene åpner for at vaktmannskap kan gripe inn.

Tirsdag meldte Sveriges radio om flaggreglene som vil kunne ramme Agnete under årets Melodi Grand Prix:

– Teknisk sett stemmer det, siden det samiske flagget ikke er en del av FN eller representert i Eurovision Song Contest, sierPaul Jordan, kommunikasjonssjef for Eurovision Song Contest, til svenske Sveriges radio (SR).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg skjønner at det kan være vanskelig ettersom Agnete har samiske røtter, sier han.

Les også: Agnete: – Målet for Eurovision er selvfølgelig seier

Reglene skal i sin tid ha blitt lagd for å forhindre politiske demonstrasjoner under verdens største musikkonkurranse.

De vil også ramme en av deltagerne fra Storbritannia som kommer fra Wales. Også fra baskiske områder og Palestina har det vært protestert mot flagg-reglene.

Det finnes to unntak. arrangørene vil tillate bruken av FN-flagget og regnbueflagget.

Les også: Eurovision forandrer poengsystemet

På spørsmål om hva som vil skje hvis noen i salen drister seg til å vinke med Sapmis flagg, svarer Jordan at det må vaktmannskapet håndtere.

– Akkurat nå kan jeg ikke si hva som vil skje ved inngangen. teknisk sett kan man konfiskere flagget, men det kan jeg ikke garantere, sier Jordan til SR tirsdag.

PS: Det er nordmannen Jon Ola Sand som er EBUs ansvarlige for konkurransen. Han smykker seg med tittelen Eurovision Song Contest Executive Supervisor.