Meny

Slik avslørte han Mona Lisas hemmelighet

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forskere i Firenze mener å ha avdekket at Leonardo da Vinci brukte både en kvinnelig og en mannlig modell da han malte «Mona Lisa». Slik gjorde de det.

Infrarødt lys, som kan se gjennom lagene av maling i maleriet, og dataprogrammer har ført til avsløringen.

Ifølge forskeren og skribenten Silvano Vinceti benyttet Leonardo da Vinci seg av en kvinnelig modell, Lisa Gherardini, da han først startet arbeidet med maleriet. Hun satt for da Vinci mellom 1503 og 1506, før hun ble erstattet av Gian Giacomo Caprotti. Caprotti, kjent som Salai, var en av renessansemalerens lærlinger. Ifølge Vinceti var han modell for det verdenskjente maleriet mellom 1507 og 1508.

Les også: – Mona Lisa var feminist

På en pressekonferanse i det gamle klosteret Sant'Orsola i Firenze onsdag presenterte Vinceti, som leder Italias nasjonale komité for historie- og kulturarv, den nye teorien. Det har lenge vært en teori at Gherardini var kvinnen bak «Mona Lisa», men Vinceti mener å ha funnet bevis for at det på maleriets andre og tredje lag kommer frem en ny modell – nemlig Salai.

– Vi har sett på alle maleriene der Leonardo brukte Salai som modell, og sammenlignet dem med Mona Lisa. Noen detaljer uhyre like. Dermed brukte han to modeller, i tillegg til detaljer han la til fra sin egen fantasi, sier Vincenti til Reuters.

Les også: Åpnet italiensk grav i jakten på Mona Lisa

Undersøkelsene av andre og tredje lag er tolket ved bruk av avansert photoshop. Det som da dukket opp var en «overraskende likhet» mellom noen av maleriets trekk (panna, nesa og munnen) med en del av «L'Angelo incarnato», en tegning der da Vinci har brukt Salai som modell.

– Ansiktet og uttrykket er det samme, og det viser til Salai, sa Vinceti onsdag.

Han mener den nye teorien gjør det tydelig at bokstavene «S» og «L» som ble oppdaget inne i øynene på «Mona Lisa» i 2010 refererte til Salai og Lisa Gherardini, og Leonardo selv.

Les også:

Gåten om Mona Lisa kan være løst

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus