Forsker: – Mona Lisa er dame og mann

Mona Lisa kan være basert på to forskjellige modeller, mener forsker. Her en kopi av maleriet. Foto: François Lenoir (Reuters / NTB scanpix)
Mona Lisa kan være basert på to forskjellige modeller, mener forsker. Her en kopi av maleriet. Foto: François Lenoir (Reuters / NTB scanpix)

Forskere i Firenze mener å ha avdekket at Leonardo da Vinci brukte både en kvinnelig og en mannlig modell da han malte «Mona Lisa».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er meteoweb som kommer med nyheten. Ifølge forskeren og skribenten Silvano Vinceti benyttet Leonardo da Vinci seg av en kvinnelig modell, Lisa Gherardini, da han først startet arbeidet med maleriet. Hun satt for da Vinci mellom 1503 og 1506, før hun ble erstattet av Gian Giacomo Caprotti. Caprotti, kjent som Salai, var en av renessansemalerens lærlinger. Ifølge Vinceti var han modell for det verdenskjente maleriet mellom 1507 og 1508.

Les også: – Mona Lisa var feminist

På en pressekonferanse i det gamle klosteret Sant'Orsola i Firenze onsdag presenterte Vinceti, som leder Italias nasjonale komité for historie- og kulturarv, den nye teorien. Det har lenge vært en teori at Gherardini var kvinnen bak «Mona Lisa», men Vinceti mener å ha funnet bevis for at det på maleriets andre og tredje lag kommer frem en ny modell – nemlig Salai.

Les også: Åpnet italiensk grav i jakten på Mona Lisa

Undersøkelsene av andre og tredje lag er tolket ved bruk av avansert photoshop. Det som da dukket opp var en «overraskende likhet» mellom noen av maleriets trekk (panna, nesa og munnen) med en del av «L'Angelo incarnato», en tegning der da Vinci har brukt Salai som modell.

– Ansiktet og uttrykket er det samme, og det viser til Salai, sa Vinceti onsdag.

Han mener den nye teorien gjør det tydelig at bokstavene «S» og «L» som ble oppdaget inne i øynene på «Mona Lisa» i 2010 refererte til Salai og Lisa Gherardini, og Leonardo selv.

Les også:

Gåten om Mona Lisa kan være løst

Slik har du aldri sett Mona Lisa før

Snuteløse Mona Lisa får et nytt liv

Personvernpolicy