Imran Saber siktet for heleri av Munch-litografi

Litografiet «Historien» ble stjålet fra Galleri Nyborgs kunst i Oslo i 2009. Her arbeider en krimtekniker på stedet.
Litografiet «Historien» ble stjålet fra Galleri Nyborgs kunst i Oslo i 2009. Her arbeider en krimtekniker på stedet. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslo tingrett mener det er grunn til å sikte Imran Saber og en 55 år gammel mann fra Vestfold for grovt heleri av Munch-litografiet «Historien», som ble stjålet i 2009. Bildet ble funnet mandag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Politiet har undersøkt litografiet og betegner det som ekte og intakt. Foto: Politiet / NTB scanpix
Politiet har undersøkt litografiet og betegner det som ekte og intakt. Foto: Politiet / NTB scanpix

Det håndkolorerte litografiet er undersøkt av politiet, som konstaterer at det er ekte og intakt, heter det i en pressemelding onsdag. Bildet hadde en verdi på om lag 2 millioner kroner da det ble stjålet

Mandag pågrep politiet to menn og siktet dem for grovt heleri av bildet. Den ene er Imran Saber, også kjent under tilnavnet «Onkel Skrue» eller som Nokas-dømte David Toskas «finansminister». Den andre er en 55 år gammel Vestfold-mann. Også han omtales som kjent av politiet fra før.

De to ble framstilt for varetektsfengsling onsdag ettermiddag. Begge ble fengslet i fire uker med brev- og besøksforbud og under delvis isolasjon, slik politiet ba om.

Kunsthandler

– Min klient nekter straffskyld, sier Sabers forsvarer, advokat Øystein Storrvik, som møtte i retten under fengslingsmøtet onsdag.

Saber (38) ble pågrepet mandag. Under fengslingsmøtet onsdag oppga han å drive med kjøp og salg av kunst og smykker, men at han var usikker på både inntekt og formue. Han har nektet å la seg avhøre av politiet, og ville heller ikke forklare seg for dommeren under fengslingsmøtet. Saber har også nektet politiet å sjekke innholdet i telefonen hans, går det fram av kjennelsen fra Oslo tingrett.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Siktede har blitt pågrepet i forbindelse med bildet, og det er sannsynliggjort at han objektivt sett har oppbevart bildet. Retten finner det mer sannsynlig at han forsto at dette var utbytte av en staffbar handling, retten viser både til bildet, omstendighetene rundt overleveringen og til det miljøet det dreier seg om, skriver tingrettsdommer Dagfinn Grønvik i kjennelsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er under én måned siden Saber ble dømt til halvannet års fengsel og inndragning av tre millioner kroner for grovt heleri av 3,3 millioner kroner. Han er tidligere dømt en rekke ganger.

Utbytte

Den andre siktede er en 55-årig mann fra Tønsberg som blant annet tidligere er dømt for fakturasvindel for over 23 millioner kroner. Han ble pågrepet mandag og har fått oppnevnt Ellen Holager Andenæs som forsvarer, men hun har ikke kommentert saken så langt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Også for 55-åringen finner Oslo tingrett det sannsynlig at han objektivt sett har oppbevart Munch-litografiet, og at han må ha skjønt at det dreide seg om utbytte fra en straffbar handling. Tingretten mener det kan skade sakens etterforskning dersom mannen ikke plasseres i varetekt.

– Retten mener det er nærliggende fare for at siktede vil forspille bevis i saken ved å påvirke forklaringen til andre involverte og vitner, skriver dommeren.

Glad gallerist

Litografiet ble stjålet fra lokalene til Nyborg Kunst på Skillebekk i Oslo 12. november 2009. Gallerieier Pascal Nyborg opplyste da til NTB at det var verdt rundt 2 millioner kroner.

Kunstverket er et steintrykk med samme motiv som det som henger i Oslo-universitetets aula, en eldre mann som sitter og snakker med en gutt. Bildet skulle selges for en kunde. Det finnes flere varianter av litografiet, som ble laget rundt 1914.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gallerieieren ble først klar over at litografiet er funnet igjen da han ble kontaktet av Aftenposten onsdag.

– Jøss, dette var gode nyheter. Jeg har hatt jevnlig kontakt med politiet om saken, men det var dere som ga meg nyheten, sier Pascal Nyborg.

Les også:

Munch-arving kritiserer Melgaard-utstilling

Det nye Munch-museet på navnejakt