ABBA-Bjørn vil ha mer overvåking

Den svenske trubaduren Björn Ulvaeus deltar også i samfunnsdebatten. Arkivfoto. REUTERS/Dylan Martinez
Den svenske trubaduren Björn Ulvaeus deltar også i samfunnsdebatten. Arkivfoto. REUTERS/Dylan Martinez Foto: Dylan Martinez / REUTERS

Svenske Björn Ulvaeus kaster seg inn i debatten om terrorforebygging, og viser til sin erfaring som kjendis.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mer overvåking er den beste måten å unngå flere terrorhandlinger, skriver Ulvaeus i en kronikk i Svenska Dagbladet.

Han trekker blant annet frem egen erfaring med å leve i rampelyset.

«Hele mitt voksne liv har jeg vært en ‘offentlig person’. På et vis har jeg altså, så lenge jeg kan huske, levd under overvåking. Om overvåkningskameraer kan hjelpe oss i kampen mot islamistene, sier jeg uten forbehold ja til flere av dem», skriver han.

Les også: Brussel-ordfører beklager løslatelse

Brussel-bombene

Avisinnlegget kommer i kjølvannet av selvmordsangrepene i Brussel 22. mars. For å unngå fremtidige terrorangrep er den beste metoden å samkjøre europeisk innsats og øke overvåkingen, mener han. Han foreslår en felles europeisk database der informasjon om mistenkte terrorister kan legges inn.

Minst 32 mennesker ble drept i de to angrepene i Brussel, i tillegg til tre antatte selvmordsbombere. Rundt 340 ble såret. Ekstremistgruppa IS har sagt den står bak terroren.

Ulvaeus retter i kronikken kraftig kritikk mot belgisk sikkerhetspoliti, som han mener er «sørgelig inkompetente». Foruten sine kvalifikasjoner som popartist har Ulvaeus også tidligere engasjert seg i svensk samfunnsdebatt, som medlem i Förbundet Humanisterna og deleier i forlaget Fri Tanke.

Les også: ABBA-Björn skriver sin egne nekrolog

– Alle vil bli sett

Ulvaeus erkjenner at økt overvåking vil føre til økt kontroll også med vanlige privatpersoner. Han mener at tilsvarende kontroll ikke har påvirket hans liv nevneverdig.

«Dere synes kanskje det høres merkelig ut, men det har virkelig ikke spilt noen rolle. Om noen tar et bilde av meg på vei over Leicester Square, og om sikkerhetspoliti i Paris, London og Hamburg kort tid etter vet at jeg befinner meg akkurat der, so what? Hvordan jeg enn snur og vender på det kan jeg ikke se at det har noen betydning», skriver han.

«Jeg stoler på svensk demokrati, og synes Sverige bør arbeide aktivt for et felleseuropeisk informasjonssamarbeid. Og forresten, å bli ‘sett’, det vil vel alle?», skriver artisten avslutningsvis.

Ulvaeus var medlem av den svenske popgruppen ABBA på 70-tallet, og har skrevet flere sanger og musikaler.

Les også: ABBA sammen på scenen for første gang på 30 år

Personvernpolicy