Meny

EU gransker Star Wars-takk til britisk minister

Storbritannias finansminister takkes i rulleteksten i den siste Star Wars-filmen. Det kan skape trøbbel for både britene og Disney. Foto: Toby Melville / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et takk til finansminister George Osborne i rulleteksten i den siste Star Wars-filmen kan gi Storbritannia trøbbel i EU.

Danmarks medlem i EU-parlamentet, Jeppe Kofod, har nå bedt EUs konkurransekommissær, Margrethe Vestager, om å undersøke lovligheten av Storbritannias skatterabatter til Disney, underholdningsgiganten som har produsert filmen «Star Wars: The Force Awakens».

Bakgrunnen er at Storbritannias finansminister George Osborne blir takket i filmens rulletekst. Ifølge nettstedet Politico har Storbritannia gitt Disney minst 3 milliarder kroner i skattelette de siste fem årene, og Kofod synes det hele virker mistenkelig.

– Det ser ut som at Storbritannia og Disney har laget en avtale der Disney slipper unna med mindre skatt, og Storbritannia til gjengjeld får noen store samarbeidsavtaler. Jeg synes det er sterkt mistenkelig, sier Kofod ifølge nyhetsbyrået Ritzau.

De angivelige skatterabattene til Disney er gitt som støtte fra Storbritannias filmfond, som har som formål å støtte kulturelt britiske filmer. Den nye Star Wars-filmen, der mye av innspillingen er gjort i England, har fått 376 millioner kroner i støtte av fondet.

Kofod, som leder EU-parlamentet utvalg mot skattejuks, frykter at det kan være snakk om ulovlig statsstøtte til Disney, og ikke kulturstøtte, som er fondets formål.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus