Den femte Beatle er død

Se video i vinduet over.

Den legendariske Beatles-produsenten og låtarrangøren George Martin er død, 90 år gammel. Statsminister David Cameron kaller ham en musikalsk gigant.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Sir George Martin er en musikalsk gigant – sammen med the Fab Four laget han verdens mest slitesterke popmusikk, skriver Cameron på Twitter.

Den ene av de to gjenlevende Beatles-medlemmene, trommis Ringo Starr, sender sine kondolanser til Martins familie. Det var Ringo som på Twitter først brakte nyheten om Martins død:

– Gud velsigne George Martin, fred og kjærlighet til Judy og hans familie. George vil bli savnet, skriver Ringo.

Twitter-hyllestene var mange etter at Martins død ble kjent.

– Hvil i fred. Jeg er fullstendig knust, jeg finner ikke ord, skriver John Lennons sønn Sean Ono Lennon.

– Vi var venner siden 1964, og jeg er så takknemlig for den gaven, skriver den legendariske jazzmusikeren og produsenten Quincy Jones.

Talentspeider

Martin sto bak 23 av The Beatles' topplasseringer på de amerikanske hitlistene og 30 av bandets førsteplasser i Storbritannia. Han var smart nok til å gi The Beatles platekontrakt da ingen andre ville gjøre det.

Martin har produsert nærmest alle låtene og sto også bak arrangementer i låtene «Yesterday» og «A Day in the Life». På «Yesterday» er det strykerne som er hans kjennetegn, og han dirigerte selv strykerne som ble benyttet på «Eleanor Rigby». Videre spilte han piano på «In My Life», og Martin er også hjernen bak påfunnet med å spille inn musikk baklengs for å skape den kjente psykedeliske effekten på «Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band».

På 50-tallet spilte han inn jazz-, lounge- og komedie-plater for Parlophone, der han etter hvert fikk ansvar for å finne nye talenter.

Les også: Beatles byr på årets julegave

Skapte musikkhistorie

Han var på utkikk etter et rockeband, og i februar 1962 kom han i kontakt med Beatles-manageren Brian Epstein. Da hadde alle andre britiske plateselskaper avvist å gi kontrakt til John Lennon, Paul McCartney, George Harrison og Pete Best, som var The Beatles' første trommeslager.

Martin hørte gjennom en demo som bandet hadde spilt inn en måned tidligere for Decca Records, og mente den ikke var særlig lovende. Men han syntes likevel det var noe spesielt med bandet, og inviterte dem til innspilling i EMIs Abbey Road-studio i juni samme år. Han likte det han hørte, og ga dem kontrakt. Resten er historie.

Martin ønsket ikke å plukke ut noen av bandmedlemmene til frontfigur, men foreslo at de burde bytte ut Pete Best. Dermed fikk studio-trommeslager Ringo Starr innpass i bandet, og de spilte inn sin første singel «Love Me Do», som havnet på 17. plass på de britiske listene.

Viktig rolle

Den første Beatles-singelen utgitt i USA som han sto bak, var «Please Please Me» i november 1962. Han overtalte Beatles-gutta til å skru opp tempoet litt, og resultatet ble en hitlåt.

– Mine herrer, dere har nettopp laget deres første nummer én-plate, sa han til dem i studioet da innspillingen var ferdig, ifølge Hollywood Reporter.

Han har i sin egen bok «All You Need Is Ears» fra 1979 beskrevet sitt forhold til The Beatles.

– Jeg må understreke at det var en laginnsats. Uten mine instrumenter og arrangementer, ville svært mange av platene ikke høres ut som de gjør. Men om de kunne ha blitt bedre, vet jeg ikke. Muligens. Det er ikke beskjedenhet på mine vegne, men et forsøk på å gi et ekte bilde av forholdet, skrev han i boken.

Personvernpolicy