Eurovision forandrer poengsystemet

Illustrasjonsfoto: Henrik Mongomer / Reuters / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Henrik Mongomer / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Eurovision Song Contest forandrer måten resultatene presenteres på for å holde seerne på pinebenken til slutten av programmet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Poengsystemet i den europeiske musikkkonkurransen gjør at man ofte vet hvem som har vunnet lenge før programmet er over. Et nytt system skal bidra til å holde på publikum – rundt 200 millioner verden over – helt til showet er over.

– Tidligere har vinneren vært kjent opp mot 20 minutter før stemmingen er ferdig, og det blir det dårlig TV av, sier årets produsent, Martin Österdahl.

I årets konkurranse vil først de nasjonale juryene gi poengene 1 til 8 og 10. Deretter blir de siste 12-poengertne avslørt. Seernes stemmer som gis over telefon, SMS eller smarttelefon, legges sammen og deles ut helt til slutt, slik at hver deltaker plutselig kan høste hundrevis av poeng i slutten av programmet.

Årets konkurranse avholdes i Stockholm 14. mai. Dette er den 61. gangen konkurransen avholdes og den 6. gangen i Sverige er vertskapskand, etter at Mans Zermerlow vant i fjor.

Poenggivningen har flere ganger vært omstridt, blant annet skapte det en liten diplomatisk krise i 2013 da Aserbajdsjan ikke ga et eneste poeng til Russland.