Hyllester fra alle verdenshjørner til David Bowie

Alt fra rockekolleger og sørgende fans til Vatikanet hyller David Bowie. Det nyutgitte avskjedsalbumet «Blackstar» topper salgslistene etter artistens bortgang.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bowie døde søndag, 69 år gammel, etter halvannet års kamp mot kreft.

Dødsfallet kom fullstendig overraskende på de fleste. Trass i at det lenge hadde versert rykter om Bowies helse, visste de færreste om kreftsykdommen som hadde rammet ham. Han etterlater seg kona Iman, datteren Alexandria Zahra og sønnen Duncan fra et tidligere ekteskap.

Avskjedsgave

Bare to dager tidligere, på sin egen fødselsdag, slapp Bowie sitt siste album «Blackstar», det 29. i rekka, med svart cover prydet med en stor, svart stjerne.

– Look up here, I'm in heaven, synger Bowie i låta Lazarus , vel vitende om at hans dager snart var talte.

Bowie laget kunst av sin egen død, sier produsenten av musikkvideoen til «Lazarus», Tony Visconti. «Blackstar» er Bowies avskjedsgave, sier han til avisa Daily Mail.

Brian Eno, som samarbeidet med Bowie på flere album, fortalte om eposten han fikk for en uke siden. Musikeren og produsenten sier han nå forsto at Bowie skrev for å ta farvel.

– Takk for alle de gode stundene, Brian, de vil aldri råtne, avsluttet Bowie eposten til sin venn.

Les også: Cameron sørger over Bowie

På salgstoppen

Etter at nyheten om dødsfallet ble kjent, tok det ikke lang tid før «Blackstar» toppet salgslisten på Apples iTunes både i Bowies hjemland Storbritannia og i USA. Samlealbumet «Best of Bowie» fra 2002 lå hakk i hæl, mens gjennombruddsalbumet «The rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars» fra 1972 lå som nummer fem. Bowie dominerte også på Amazon og strømmetjenesten Spotify.

Fra alle verdenshjørner strømmet det mandag inn sørgemeldinger på Twitter, Facebook og andre sosiale medier. 4,3 millioner twittermeldinger ble lagt ut bare i løpet av de første timene etter at artistens bortgang ble bekreftet.

– Davids vennskap var lyset i mitt liv, sier Iggy Pop. Han bodde sammen med Bowie i Berlin på 1970-tallet da de begge slet med å bli kvitt dopavhengigheten, og der Bowie laget noen av sine mest kjente album, blant annet legendariske «Heroes».

Les også: – Bowie banet vei for alle som kom etter ham

Hyller Bowie

Stjerner som Madonna, Rolling Stones, Paul McCartney, Bruce Springsteen og rapperen Kanye West hyllet mandag Bowie for hans kraft, inspirasjon og modighet. Flere peker på at Bowie etterlater seg et gedigent tomrom i musikkverdenen, andre på hans innflytelse på mote.

For NRK-programleder Finn Bjelke var Bowie selve soundtracket i livet.

– Vi har mistet en av de aller, aller største kunstnerne innen populærkulturen. Det er umulig å ikke bli slått i bakken av hans talent, sier musikkjournalisten til NTB.

Storbritannias statsminister David Cameron sier dødsfallet til den britiskfødte stjernen er et stort tap, mens det tyske utenriksdepartementet mandag takket Bowie for å ha bidratt til å gjenforene Vest- og Øst-Tyskland.

– Farvel, David Bowie. Du er nå blant heltene, sier det tyske utenriksdepartementet på Twitter.

Selv Vatikanet tvitret en verselinje fra «Ground Control to Major Tom». Også fra Den internasjonale romstasjonen kom en hilsen.

Les også: Her kan du betala med David Bowie

Glam'ens gudfar

På 1970-tallet klippet Bowie av seg sitt lange, blonde hippiehår og farget det knallrødt. Historiens første store glamrocker Ziggy Stardust var født. Senere iscenesatte han seg som Aladdin Sane og The Thin White Duke, ulastelig antrukket i engelsk tweed.

– Han var en av dem som hele tiden fornyet seg. Han har vært en inspirasjon for stadig nye generasjoner av klesdesignere, stylister, filmskapere, fotografer og grafiske designere verden over, sier Dagsavisens moteekspert Sissel Hoffengh til NTB.

Sist gang Bowie gjestet Norge, var på Norwegian Wood i 2004. Bildet du ser øverst i saken ble tatt under festivalen.

I videoen under kan du se et utdrag av hans nyeste musikkvideo «Lazarus»: