– Bowie banet vei for alle som kom etter ham

David Bowie under en opptreden i Montreal i desember 2003. Foto: Reuters/Shaun Best
David Bowie under en opptreden i Montreal i desember 2003. Foto: Reuters/Shaun Best
Artikkelen fortsetter under annonsen

Programleder Finn Bjelke sørger over David Bowies bortgang. På sosiale medier strømmer det over av reaksjoner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En hel musikkverden våknet brått i dag tidlig over nyheten om David Bowies bortgang, kun få dager etter at han slapp sitt 29. album «Blackstar». Den britiske musikklegenden døde fredfullt i går, omgitt av sin familie, etter 18 måneders kamp mot kreft.

– Bowie banet vei for alle som kom etter ham, alt annet er bare sammenlikninger, forteller musikkjournalist og NRK-programleder Finn Bjelke til ABC Nyheter.

– Han er en bauta i populærkulturen, som artist var han ganske enkelt overlegen. Ingen over, ingen ved siden.

Les også: David Bowie er død

Lagde sin egen sjanger

Bjelke, kjent som programleder i «Herreavdelingen» på NRK Radio, har hatt David Bowie som sin absolutte helt siden han hørte ham første gang på svensk radio i en alder av tretten. Dagen i dag føles derfor svært tung, og når ABC Nyheter snakker med ham, høres det Bowie fra platespilleren i bakgrunnen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg synes det er misvisende når noen kaller ham rockens kameleon. Han lagde sin egen sjanger, du kunne alltid høre at det var Bowie uansett hvor sært det var. Han var en ekte kunstner som gjorde som han ville, sier Bjelke.

To dager før Bowie døde ble albumet «Blackstar» sluppet, samme dag som han fylte 69. Platen er blitt møtt med solide anmeldelser og mange mente det var hans beste på mange år.

– Det at «Blackstar» kom så snart etter den forrige, tyder på at han følte han hadde mer å skulle komme med. Selv synes jeg det nye albumet er utfordrende, men jeg liker å bli utfordret og det gjør han alltid.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Sangeren Peter Lundblad er død

Knyttet neven mot himmelen

Finn Bjelke har sett Bowie på scenen en rekke ganger opp gjennom årene og han trekker frem opptredenen under Kalvøyafestivalen i 1997 som et av de beste konsertminnene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Han kom ut på scenen, ulastelig antrukket, og det bøttet ned av episke dimensjoner. Han gikk frem på scenekanten og ble raskt dyvåt, knyttet med neven mot himmelen og ropte «Do your worst», før han gikk i gang med å spille «Queen Bitch». Det var stort, minnes han.

Les også: Musikk gir pasienter mindre smerter og raskere bedring

– Lyset i mitt liv

Asbjørn Slettemark forteller til ABC Nyheter at han nok ikke har det næreste forholdet til Bowies katalog.

– Men jeg hadde en periode i tenårene da jeg oppdaget en del av 70-tallsmusikken og da hørte jeg mye på Bowie. Jeg hørte mer tilfeldig på ham senere, men for meg er det først og fremst 70-tallets Bowie som vil stå igjen som artisten som leverte storslagne anthems. For meg er han en helhjertet rockeartist, forteller Slettemark til ABC Nyheter.

På Twitter og Facebook har det kokt i kjølvannet av Bowies bortgang, og hyllestene strømmer inn fra fans over hele verden som omfatter alt fra statsledere til verdens mest innflytelsesrike artister.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kiss-bassist Gene Simmons er en av de mange musikerkollegene som minnes David Bowie på sosiale medier.

– Du vil bli dypt savnet. Både «Changes» og sangene om Ziggy (Stardust) var viktige inspirasjonskilder for meg, skriver Simmons på sin offisielle Twitter-konto.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bowie og Iggy Pop var venner siden de i 1970 flyttet til Vest-Berlin og bodde sammen i en leilighet i bydelen Schöneberg. De to har også samarbeidet musikalsk opp igjennom karrieren.

– Davids vennskap var lyset i mitt liv. Jeg har aldri truffet en så briljant person. Han var den beste, skriver Iggy Pop på Twitter.

Les også: Paven klar for plateslipp

En del av oppveksten

Statsminister Erna Solberg sier at mange minner i løpet av oppveksten var tonelagt med David Bowies musikk.

– Mange gode oppvekstminner er tonelagt med David Bowies musikk. Hvil i fred, skriver Solberg på sin Twitter-konto mandag morgen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Solbergs britiske kollega var tidlig ute med å hylle Bowie. I likhet med Solberg vokste også David Cameron opp med Bowies musikk.

– Jeg vokste opp med å lytte til og se pop-geniet David Bowie. Han var en mester i fornyelse, som fortsatte å få det til riktig. Et stort tap, skriver han på sin Twitter-konto.

Generalsekretær i NATO Jens Stoltenberg sier David Bowies musikk vil leve evig.

– Hunky Dory, Ziggy Stardust, Low, Heroes. David Bowie's siste album er skrevet, men hans melodier vil leve evig. En sann legende, skriver Stoltenberg på Twitter.

Les også: Neil Young trekker all musikk fra strømme-tjenester

–Nei, nei, nei!

Flere film- og TV-skuespillere har også reagert med sorg over David Bowies bortgang. Skuespilleren Russell Crowe tvitrer at han er en stor fan.

– Jeg elsket musikken din. Jeg elsket deg. En av de største artistene som har eksistert.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skuespilleren Pauley Perrette, kjent som «Abby» i TV-serien «NCIS», leverer kanskje en av de mer følsomme meldingene på sosiale medier.

– Nei, nei, nei! Ikke David Bowie! Nei! Helt, snill, morsom, utrolig, banebrytende legende. Nei! Ikke David Bowie! Nei, skriver hun på Twitter.

Stand-upkomiker og skuespiller Eddie Izzard kom med en klar oppfordring til hele verdens radiostasjoner.

– Kan vennligst alle radiostasjoner i hele verden bare spille David Bowies musikk i dag - jeg tror verden skylder ham det, oppfordret han på Twitter.